Årets första snöboll

 
 
Snyggt, enkelt & gott.... är inte duktig när det gäller efterrätter, men den
här är en dunder succé & alla kan göra den.
 
Lika bra att man övar så här på höstkanten... med att göra snöbollar!!
 
Börja med att göra en bärsås:
 
Koka upp 1.5 dl vatten med 1 dl socker.
lägg ner ex. 100 gram svartavinbär eller hallon.
 
Använd en mixerstav tills det blir en slät sås... finare blir den om du
silar såsen.
 
Spara gärna några bär till garneringen.
 
 
    Ta en stor skopa med vaniljglass & rulla den försiktig i krossade maränger &
    servera till bärsåsen.
 
 

Timmerbil välter i Birsta

 
        
          
 
Åker till & från jobbet på "Timmervägen" & det är otaliga timmerbilar
som man möter, har framför sig eller kör om varje dag.
 
I går så välter ett släp vid nya rondellen i Birsta... & visst kommer det
tankar & funderingar....
 
 
 
 
Många gånger när man åker bakom ett stort släp upplever man att
alla stockar inte verkar sitta fast riktigt. En annan gång möter jag en
timmerbil... som även här åker ut i gruset med släpet & håller på att
tippa!!!
 
När jag är ute & går med min hund så ser jag ofta stockar & rester
från timmerbilar.
 
 
Tycker att det är obehagligt med alla dessa timmerbilar efter vägarna...
det gick bra den här gången, men det hade kunnat varit någon i vägen.

Smör på ett lite vackrare sätt

 

 

 

Jag älskar kryddsmör i alla dess former & brukar göra i plastfolie för att sedan 

frysa in... men så hittade jag den här idén & detta kommer jag att bjuda på!!

Snyggt & gott.

 

 

I butikerna finns nu både grön och röd spetspaprika, de passar väldigt bra

att fylla med ett gott kryddsmör.

 

När den sen legat i kylen ett par timmar går det lätt att skära fina, jämna skivor

av kryddsmöret, som får en färgrik inramning.

 


Ormvråk - en trevlig syn.

 
 
Till & från jobbet sitter det en stor fågel... som jag nu har fått reda på
att det är en Ormvråk.. på en stolpe efter vägen.
 
Den sitter där mer eller mindre varje dag & jag blir lika imponerande 
varje dag jag ser den. Om den inte sitter på stolpen sitter den bredvid
eller så kan jag se hur den svävar över Birsta & motorvägen.
 
 
 

Ormvråken mäter i snitt mellan 45-58 cm och har ett vingspann på 110-132 cm och

en vikt på ungefär 1 kg. Den är en medelstor rovfågel med breda vingar

och en satt kroppsbyggnad med kort hals och medellång stjärt.

 
 
 

"Vilt" Kebab a´la Suz

 
 
 
Idag har det varit premiär för skolkökets höst termin. Och eleverna var på
ett strålande humör. Vi gjorde eget Kebabkött... med Vilt smak.
 
 
600 gram Nötfärs
1 msk Vetemjöl
salt
Chili pulver
vitlöks pulver
 
Kryddorna efter smak
 
Blanda allt till en jämn deg & dela upp det i tre högar. Varje hög lägges mellan
två smörgås papper & kalvlas ut tills dom är lövtunna.
 
Värm en panna riktigt het med olja/margarin samt 3-5 enbär samt en färsk kvist
rosmarin.
 
 
Tag bort det övre smörpapperet & vänd ner köttet i den heta stekpannan.
Den andra delen av papperet lossnar lätt efter en stund. Stek snabbt i
ca 15 sekunder för att sedan lyftas upp & läggas på en skärbräda.
 
Upprepa & gör lika med som andra bitarna... skiva dom sedan i strimlor.
Gör nu en pepparrots cremé....
 
2 dl Cremé fraiché
2 msk Majonäs
1/2 finhackad röd lök
Pepparot & salt efter smak
 
Pepparrot måste smakas av... beroende på hur färsk den är... själv
använder jag ofta den på tub & då blir det ca 1 msk.
 
Koka 500 gram potiatis i saltat vatten & mosa dessa lite lätt.
 
Nu kommer det pillriga, men ack så gott.....
 
Lägg ut ett mjukt tunnbröd - Lägg på lite potatis - lite lingonsylt
(tveka inte... super gott till) - Sallad - Kebabkött - Pepparrots cremé.
 
Rulla ihop - Klart.
 
Gör du många ställ dom i glas!!! En smakupplevelse jag lovar!!!
 
 
 

Date & Matlagnings kurs???

 

Att det är trendigt att laga mat och baka har inte undgått någon. Tv-kanalerna svämmar

över av olika typer av matlagningsprogram, kok- och bakböcker fyller bokhandlarnas

hyllor och det bloggas aktivt.

 

 

Och nu till hösten så börjar alla nya kursstarer & naturligtvis så finns det en hel del

att välja mellan när det gäller matlagning.

 

 

Den allra hetaste kursen Medborgarskolan har i höstens kursutbud var helt klart

"Förför med vietnamesisk mat - regnbågskurs för singelkvinnor" som vänder sig till

homosexuella kvinnor, som vill kombinera matlagning med att träffa någon likasinnad.

Här kan du enligt kursbeskrivningen "möta kvinnan ur dina drömmar i matlagningens

konstnärliga labyrint".

 

 

Man kan skrattar åt det hela vid första anblicken... men vilken super idé!!!

Medborgarskolan startar upp kurser för parterträffar inkl matlagning.

Eleverna ringer & bokar vecka till vecka. Antalet kommer att vara begränsat..

lika många kvinnor som män så först till kvarn blir det.

 

Kursnamnet??? "Tre små rätter"  eller "Först till kvarn".

Här har man möjlighet att under 3 timmar att lära känna alla & deras intressen

 dessutom lagar man en god trerätters supé & får på det sättet en jätte date

med 6 stycken av det motsatta könet!!!!

 

Super bra idé eller????

 

 


Peruansk Ceviche

 
 
På Onsdag startar jag igen med "mitt" Skolkök & många av eleverna vill
att vi fortsätter med "resor" över hela världen.
 
Trender kommer & går här i Sverige. Och jag såg bara i helgen på Langos
köerna när vi var på Selånger marknad.... hur långa som helst.
 
Nu har en ny trend kommit till Sverige & det är mat från Peru.... om japaner
kan lansera sushi & mexikanarna tacos.... så kommer helt klar Peruanerna
lyckas med sin Ceviche.
 
 
Det här gillar jag & öppnar det en restaurang här i Sundsvall med Peruansk
mat, ska jag helt klart gå dit & beställa min första Ceviche!!!!
 
Tills dess.... får vi göra våran egen.....
 
 
 
 
 
150glax
150ghälleflundra
1krukakoriander
6stlime
1stapelsin
1stchili
1 1/2stvitlöksklyfta
1msksocker
salt
 
 
 
 
Pressa ner saften av limen & apelsinen i en bunke.
Kärna ur chilin & hacka en tillsammans med korianer & vitlöken.
Blana ner hacket i limen & apelsinen.
 
Skär fisken i ca 1 cm stora kuber.
Lägg ner fisken i bunken & smaka av me salt & socker.
 
Låt stå i kylen i en timme & ta sedan fram den igen. Smaka av
& servera när du tycker fisken är lagom i smaken & konsistensen.
(Fisken ska vara vit & fast)
 
 

Servera gäna Cevichen i glas på fot.

                                                         

 

Korv Tournedos

 

1st rak falukorv

200g vitlöksfärskost

1pkt bacon

1 ägg

1 msk senap

ströbröd

 

 

Skär korven i 8 bitar ca 6 cm. Gör ett hål i korven, så det blir

ett lock som du kan lägga över sedan. Fyll hålet med

färskosten.

 

 

Lägg på locket & Pensla ovan & undersidan med uppvispat ägg

& senap...doppa dom i ströbröd.

 

Linda sedan in kanterna med en baconskiva & fäst med tand-

petare. Stek sedan både den baconklädda kanten & den

som är panerad.

 

Servera med blomkåls puré

 


Motionera med hörlurar



 
Har börjat att motionera lite mer än vad jag gjort tidigare.... visst går jag ut med hunden
men några längre promenader har det inte blivit & dessutom inte i något tempo.
 
Men nu har jag tagit mig i kragen.... konditionen har varit urusel & jag har gått upp massor
under sommaren... vädret har väl gjort sitt.
 
Har haft problem med motivationen & min sambo har föreslaget musik eller en ljudbok
när jag är ute & går, men har varit lite tveksam... för kommer det någon... eller en bil
så hör man ju inget... & idag läser jag om den ökade olycks statistiken med just dom
som har i-fone & liknande när dom är ute.
 
 
Vid en olycka i Stenungsund  dog två unga kvinnor som blev påkörda av tåget och i maj
i år omkom en 17-åring när han blev påkörd av ett godståg i Borlänge. Även vid dessa
båda olyckor bar offren hörlurar.
 
Även i den vanliga trafiken är hörlurar som blockerar trafikljuden ett stort problem.
Trafikpolisen har sett att det har blivit vanligare att olycksoffer bär hörlurar, men kan
inte säga hur ofta de ligger bakom olyckan.
 
 
 
Någon svensk forskningsstudie kring riskerna har ännu inte gjorts. Däremot visar en
färsk amerikansk undersökning att det 2011 var tre gånger så många dödsfall bland
gångtrafikanter med hörlurar jämfört med 2004.
 
Så jag fortsätter att göra raska promenader utan musik... lyssna på naturen är
inte illa heller & jag tror att Asta uppskattar om jag pratar med henne istället!!!
 
Så inga hörlurar för mig!!!!!

Nystart på Dallas

 
 
 
Ttidernas mest kända tv-såpa gick i graven - men har åter väckts till liv igen.
I kväll är det nypremiär... för JR & gänget.
 

Under de 357 avsnitt av tv-serien "Dallas" som visades mellan 1978

och 1991 hann många skådespelare dyka upp i rutan för att bli

världskända och dyrkade över en natt. Ofta med stor cowboyhatt

och vitputsat leende.

 

 

 

 

 

Några ansikten minns vi särskilt väl, och har mött dem på nytt i

efterföljande tv-serier och filmer.Men ingen av skådespelarna har

lyckats nå samma framgångar i nya projekt som de gjorde

med "Dallas".

 

 

Problemet med den här nya versionen är att den vill tillfredsställa de gamla
fansen, samtidigt som tv-serieformatet har blivit mycket mer avancerat. Därför
blir Dallas 2012 en kuslig kombination av gammeltv:s sävliga tempo och
modern bildsättning, då den ändå försöker vara lite up to date. Fotot är
påkostat, liksom musiken (bland annat spelas Adele), medan manuset är ganska
fyrkantigt.

 

 

 

 

Larry Hagman kommer att göra en imponerande återkomst från de halvdöda

när han inom några minuter förvandlas från ålderdomshemsvrak

till vital hämnare.

 

Så hur ska du göra ikväll? Jag jobbar, men nog ska jag försöka se första

avsnittet i alla fall... & få en liten insikt i psykopatpsykologin.

 

 

 

 

Dress me up!!

 
Har önskat mig länge att alla mina galgar i garderoben vore vita.... eller
åtminstone finare än vad dom är idag.... i olika färger & material.
 
Det är snabbt gjort, att måla dom vita eller så.... men har haft så många projekt
att dit har jag inte kommit ännu.
 
Den här galgen med "Dress me up" var suuuper snygg tycker jag... enkel men
ändå lite extra!!!
 
Eller hur?

Världens längsta lakritssnöre

 
 
Är inte så förtjust i lakrits, men dom här rullarna som man kan köpa i lösvikts-
lådorna gillar jag verkligen & lagomt stor är dom också.
 
Vill man nu ha längre variant på "snörena"... så har ett skånskt godisföretag
slagit världsrekord på lakrits snören.
 
 
 
   Lakritsrulle???
 

En tioårsjubilerande skånsk godistillverkare har åstadkommit världens längsta lakritssnöre

som mäter 519,3 meter.

Därmed har företaget fördubblat det gamla rekordet på 244 meter.

 

Godisfabrikören Lars Pålsson tog i dagarna emot världsrekordbeviset, ett diplom från

Guinness World Records.


Fått ny ägare......

 
 
 
Ja då har man fått ny ägare... från att bott i Nordekens radhus, så bor man nu i en
HSB... nu är ju HSB bra, men det brukar alltid tillstöta problem vid ägarbyten, för dom
nya ägarna vill ju alltid hitta på nå´t  nytt.... det är bara vänta & se.. för det kommer
att hända & inte brukar det vara till en annans fördel. Jag som nyss fått en
nymålad grön dörr mot min vilja... i morgon kanske den är röd.
 
 
 
 
Det som kändes lite olustigt var våran "nya" ägares kommentar i dagens
tidning. "Nu vet inte hyresgästerna om detta ännu, men vi ska skicka ut ett
meddelande.... förhoppningsvis om en vecka"!!!!! Bådar inte gott... det här är
en ekonomisk snabb krisaffär.
 
 
 
 
Nu kan tyckas att man inte ska vara orolig, men som sagt.... det här är ett radhus
som till ovanligheten är en hyresrätt. Inte den bästa standarden, men jag älskar
verkligen den här lilla trean.& jag har redan lagt ner en massa pengar både inne &
ute. Och tanken var väl att vi skulle bygga altan nu i höst eller till sommaren, så
någon hyres höjning vill man INTE ha.
 
 
   Conny Ekholm "nya ägaren"
 
 
Bästa vore väl att vi kunde köpa ut oss till bostadsrätt... men det vet jag att dom inte
tänker göra.... så vi får se vad som händer & förhoppningsvis får vi information om
en vecka eller????

Boka bord tills åtta & titta på Pontus Råtta!!!

 
Förra sommaren var vi i Stockholm & gick förbi den här mysiga restaurangen
när vi var på väg från Gamla sta´n & ner mot båtarna till Skansken.
 
 
 
 
 
Den heter "Pontus by the Sea & är en riktig lyxkrog för gormé älskare.
Nu hade vi andra planer för en lunch, så vi gick inte dit & det var väl tur...
för här om dagen hade restaurangen fått "storfrämmande"....
 
 
En råtta på restaurang Pontus by the sea i Gamla Stan.
 
 
En av "besökarna" var en riktig ”gourmetråtta” som satt på andra sidan fönstret –
inne på lyxkrogen.
 
Ägaren själv säger "Att råttproblemen bland annat kommer från att många
kryssningsfartyg lägger till i närheten av restaurangen. Fartygen för med sig
soppor och drar till sig råttorna".
 
När Miljöförvaltningen gjorde ett besök hittades avvikelser i restaurangen arbete
med avfallshantering, rengöring & desinfektion.... så man kan undra vem som
"drar med sig råttorna".  
 
 
  
 
Kan det här vara lammribsen 330:- från menyn eller???
 
 
Nästa tur till Stockholm.... så blir det INTE någon lunch hos Pontus i alla fall.

Box eller flaska?

 
När du köper vin....  köper du den på box eller köper du den som är i flaska?
Jag brukar köpa i box för det mesta, men vill jag prova något nytt så köper jag
gärna en flaska... även om jag ska ha främmande, så brukar jag köpa fina
flaskor... det känns liksom bättre att servera ur dom.. inte vet jag!
 
Nu kan man ju tro att bag.in-boxen är en relativt ny idé... men så är det inte....
 
 
 
 
 
 

När bag-in-boxen uppfanns i USA i mitten av 50-talet var det troligtvis ingen som

trodde att den en dag skulle vara den bäst säljande vinförpackningen i ett land på

andra sidan Atlanten. För på den tiden var dess enda syfte att hantera frätande

batterisyra på ett säkert sätt.

 

Det var först ett decennium senare som en australiensisk vinproducent vid namn

Tom Angrove skulle koppla samman minnet av en grekisk herde som hade med

sig sitt vin i en skinnpåse med boxen med batterisyra. Idén blev 1967 verklighet

när han presenterade den första bag-in-boxen för vin med en lufttät kran.

 

I dag har Sverige för länge sedan sprungit förbi Australien och alla andra länder i

fråga om boxdrickande. 53 procent av allt svensksålt vin, nära 100 miljoner liter i fjol,

kommer på box. Det är en dramatisk ökning från 1997 då bag-in-box endast stod

för 2,5 procent av marknaden.


Tomat bröd

 
 
 
 
Ibland så har man tomater som inte ser så rolig ut längre... & framför allt
på mitt jobb är det i perioder som det finns massor med tomater som måste
kastas om man inte snabbt gör något med dom.
 
 
I natt när jag jobbade så var det ett sådant tillfälle.... tomater i överflöd...
så jag bakade ett enkelt tomat bröd.
 

1 timme 15 minuter Ugnstemp 250º 8 st

 

25 gr jäst -  1.5 dl vatten - 1 dl mjölk - 0,5 tsk salt  - 6 dl vetemjöl - 2 msk olja -

6 st tomater - tomatpuré - flingsalt & timjan.

Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet blandat med mjölken till 37° (fingervarmt).

Rör ut jästen i vätskan. Tillsätt salt och nästan allt mjöl och arbeta ihop till en deg.

Jäs övertäckt ca 30 minuter.

 

Pensla två plåtar med olja, dela degen i 8 bitar. Mjöla in handen ordentligt och tryck

ut degen till avlånga bottnar. Bred på tomatpurén och strö över timjan. Skiva

tomaterna tunt och täck bottnarna med dem. Salta.

Sätt ugnen på 250°. Låt tomatbröden jäsa tills ugnen är varm, ca 10-20 minuter.

Grädda mitt i ugnen ca 10-15 minuter.

 
 

Mammas blåbärs maräng

 
 
Varit i Junsele hos svärföräldrarna & fick naturligtvis massor med blåbär med mig
hem... är ingen fantast att plocka bär som jag berättat tidigare, men den stund jag
var i skogen, var det helt otroligt... blåbären var så stora & saftiga Mmmmm, frysen
full med skogens gull!!!
 
 
 
Det här är mammas recept & egentligen "hennes"... blåbärsrulltårta, som vi
får varje gång det är någon som fyller år eller liknande... sååå god & vi slåss
om kanterna som är lite extra maräng krispiga!!!
 
Många som gör den här "tårtan" använder sig inte av vetemjöl... men det är
väl en smaksak... men jag gör det.
 
12 bitar
 
6 äggvitor
3 dl strösocker
1 dl vetemjöl
 
Sätt ugnen på 175°. Vispa vitor och socker till en fast smet. Vänd försiktigt ner mjölet.
 Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 min.
Stjälp upp på ett nytt bakplåtspapper. Ta bort pappret som kakan gräddats på och låt kallna.
 
Vispa nu grädde tjock... ca 3 dl & blanda ner blåbär, bred ett tjockt lager på kakan &
rulla ihop till en rulltårta.... använd smörpappret när du rullar så går det lätt.
 
Tack mamma!!!
 
 
 

Med eller utan stavar?

 
 
Är väl ingen promenad tjej egentligen, men jag har hund & går mina
små turer.... men motionär har jag aldrig varit.
 
Men nu har sommaren lagt sig på hullet & jag började ta tu med detta
problem för två veckor sedan... det blir raska promenader & jag går i
ca 40 minuter.... går riktigt bra & jag är mallig.
 
Men något resultat visar inte ännu vågen & då kommer min sambo
med förslaget.... börja & gå med stavar!!!
STAVAR!!!! är du inte klok säger jag... men han har bra argument &
skillnaden är stor när det gäller förbränningen.
 
I en studie visar det sig att stavgång ökar energiförbrukningen med
hela 55 procent. Vid en vanlig promenad förbränner man ca 280 kcal
per timme.... tar man fram stavarna så ökar antalet förbrända kalorier
till 400.
Hmmm ett bra & stort argument, men jag kan inte se mig själv gå med
dessa stavar.... jag kan bara inte det. Så jag forsätter ett tag till.. händer
det inget får jag väl börja med dom där jäkla stavarna... med pannlampa
nattetid, för att slippa skämmas!!!
 
 
 
 

Surströmmings helg

 
 
En gång per år så känner jag ett sug av att jag vill ha surströmming... men
bara jag fått äta en gång så är jag nöjd.... det är sååå gott.
 
Rensa strömmingen är inget för mig, så jag köper färdiga filér... många
tycker det är fusk... men jag tycker det är lyx.
 
Förr var det surströmmings skivor i var & varannat hus lite då & då på
höstkanten.... men nu får man leta med ljus & lykta för att få någon som
"ställer upp" på en surströmmings supé.
 
 
 
 
Men nu till helgen, så åker jag & min sambo upp till hans föräldrar... &
äntligen.... där ska jag få sällskap med lite surströmmings ätning.
 
Min sambo är med på ett hörn, men surströmming vill han inte ha, så
för honom blir det Västerbottens paj med skagen röra.
 
 
 
 
 
Pajdeg:
3 dl vetemjöl - 0,5 tsk salt - 125 gram margarin - 1 ägg.
 
Blanda vetemjöl, salt och smör, finfördela. Tillsätt ägget och blanda snabbt
ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform som är 24 centimeter i diameter. 
Låt vila i kylen cirka en halvtimme.  Nagga degbotten med en gaffel och
förgrädda pajskalet i 200 grader i 10–15 minuter.
 
Fylling
3 st ägg - 300 gram riven västerbottenost - 2,5 dl grädde - 1 dl mjölk.
 
Vispa ihop ägg, mjölk och grädde, tillsätt sedan den rivna osten. Smaksätt
med salt och peppar. Häll fyllningen I pajskalet och grädda 25–30 minuter i
nedre delen av ugnen. Pajen är klar när fyllningen har “stannat” och pajen har
fått fin färg.
 
 
 
Skagen röra a´la Suzann
 
4 dl frysta tinade räkor
1 dl majonäs
2 dl cremé fraiché
1 finhackad röd lök
1/2 msk tomatpure
1 burk röd rom
1 tsk citron peppar
1 knippe hackad gräslök
 
 
 
 
 
 
 
 

För Kung & fosterland

 
 
 
Såklart är Kungen i London & tittar på OS... & hejar på för Kung & fosterland!!!!
Sylvia verkar inte så förtjust vad hennes make skriker... & kvinnan framför....
får vi hoppas att hon inte kan ett dugg svenska!!!

.


Stor Kvinna = Stressad man??

 
 

Män som befinner sig i stressade situationer tenderar att dras till större kvinnor,

visar en ny undersökning.  

 

 

Män i miljöer där det finns en hög stressnivå på grund av exempelvis brist på mat

har en förmåga att uppskatta större kvinnor. I miljöer där det finns mat och miljön

därför är mer avslappnad uppskattar männen smala kvinnor mer.

 

 

Nu har de även kunnat peka på att det här även gäller specifika, kortsiktiga

situationer. Under testet fick två grupper av män välja vilka kvinnor de föredrog.

En av grupperna blev utsatta för stress, den andra gruppen blev inte det. De

stressade männen valde i högre grad de större kvinnorna, och de lugna

männen valde de smalare kvinnorna,

 

 

Så med andra ord... en lätt stressad & hungrig man är lika med en bra man!!!!!


"Ljus"are tider

 
 
Känner mig inte riktigt redo för det här med hösten... men igår kväll
tände jag en massa ljus i vardagsrummet.... & det är väl mystecken
att mörkret blir tidigare & tidigare på kvällarna.
 
Det finns massor med olika ljus... med dofter & olika färger, men för
det mesta så köper jag storpack med värmeljus.
 
 
 Med spets
 
 
 
Värmeljusets främsta funktion är kanske inte som namnet antyder att skapa
värme, utan snarare vara en mysfaktor. Priset är överlag inte speciellt högt,
men det finns stora skillnader i pris per styck och uppmätt brinntid.
 
   Med Ullgarn
 
Ljusmassan i ett värmeljus kan bestå av paraffin eller stearin, där det sistnämnda
i regel är ett dyrare material. Värmeljus med sämre kvalitet har en större risk för
övertändning, vilket innebär att själva ljusmassan fattar eld. Troligen beror detta på
att ljusmassan är av sämre kvalitet, oftast billigare paraffin.
 
 
 
 
Ikea - 0,27 kr - Billigaste brinntid - bra kvalitet
Ica - 0,87 kr - Längst brinntid
Lagerhaus - 0,49 kr -Bra köp
Biltema - 0,50 kr - Bra standardljus
Clas Ohlson - 0,39 kr - Kort brinntid
Rusta - 0,40 - Dålig kvalitet
Mio - 1,63 - Dyrast & sämst brinntid
 
 
 
Gör egna ljuslyktor... gamla glas & limma på en bit spets... eller ullgarn är
också snyggt när det lyser.
 
Men det läckraste är nog att pensla på uppvispad äggvita på ett glas för att
sedan strö på strösocker... låt torka & det är som frosat i is!!!!

Överkörd av bussen

 
 
Har alltid retat mig på att bussar kör som dårar... håller ett behörigt avstånd när jag
kör förbi eller ligger bakom. Någon höger eller vänsterregel gäller tydligen inte dom
& backspeglar använder dom inte.... jag det finns väl rötägg överallt, men bussförare
hör nog till dom värsta.
 
Man kan undra.... om man inte kan få något annat jobb, blir man bussförare eller lapp
lisa då????
 
 
 
 
 
Vadan nu detta.... som låter så irriterad?? Men är riktigt upprörd, för igår blev jag
helt enkelt påkörd av en buss... mitt i Sundsvall!!!! Om jag gått mitt i vägen eller
något så´nt... Nääää, jag står på trottoaren, framför ett övergångsställe & letade
i min väska.... därför så ser jag inte att bussens bakdel "genar" över hela trottoaren.
Jag hinner höra hur folk skriker "akta... han kör på dej".... men det small bara till!!!
 
 
 
Å, det är nu som man är glad att man har "lite" större rumpa än andra.... för det var
där som smällen tog..... & inte lite heller, vänster sida med en sådan kraft att jag
flyger i väg en bit.
 
Man blir lite vimsig & chockad... fattade först ingenting, mer än att det gjorde
fruktansvärt ont på vänster sida, men när jag får hjälp att resa mig upp & alla
frågar... "hur gick det", så säger jag... "Det gick nog rätt bra".
 
Bussen stannade till, men när han såg att jag fick hjälp, åkte han iväg med sina
chockade passagerare som hade sett allt.
 
Åkte hem & kände mig lite stel & mörbultad, men idag känner jag mig riktigt bra.
Inga smärtor någonstans. Men visst har jag rätt att vara lite arg?
 
Ett ursäkt eller att chauffören klivit av & frågat hur det gick hade väl känts rätt
ok kan man tycka... & en anmälan borde jag också har gjort... inte bara för min
egen skull utan för eventuellt andra som han kanske kommer att köra på....
hade han sett i backspegeln, så hade han sett att halva bussen
var på trottoaren!!!
 
Men nu går man vidare i livet.... & tänker... det hade kunnat gått värre!!!
 

Sanning eller Skitsnack

 
När min sambo fyllde år fick han det här spelet av min dotter.... nu är
inte min man så förtjust i spel över huvudtaget... men det här föll honom
verkligen i smaken.
 
På radion har dom även kört med den här i tävlingform & då kallar dom
det för "Sanning eller bullshit"... & är riktigt kul att höra på.
 
 
 
 
Spelet går till så att man turas om att ställa frågor. En deltagare får
välja mellan fråga 1 - 4 på ett kort & får en fråga där svaret kan vara
på sanning eller om det är skitsnack.
 
Om man svarar rätt lägger man kortet i "Rätt högen" & så är det den
andres tur att få en fråga osv!!!
 
 
 
 
Ett exempel på en fråga kan vara: "Kan det verkligen vara sant att Elvis
vägde lika mycket som tre Britney Spears när han dog?"
 
eller.....
 
"Att gifta män ger mer dricks på restaurang än män som är singlar?"
 
 
Spelet blir gärna som ett gift & man får ju lära sig saker som man helt enkelt
inte har ett dugg nytta av!!!!!!!!!

Otur med Avocado

 
 
 
Avokadon är full av överraskningar. Fin på ytan kan den vara – men brun och trådig inuti.
Så hur säkras den perfekta avokadon?
 
 
Där står man i butiken och vänder och vrider för att hitta rätt. Och så ser avokadon ändå
hemsk ut i delat tillstånd.
 
 
 

Bruna fläckar på utsidan kan tyda på fysisk skada eller sjukdom... så det är det säkraste att

hålla ögonen på när man ska köpa en Avocado... men säker... Nää det går helt enkelt inte.

 

Bruna fiberliknande trådar och fläckar i köttet beror på den oxideringsprocess som startar

i frukten när den blir för kall.

 

 

För att få en avokado att mogna fortare; lägg den i en påse med ett äpple eller en tomat,

som avsöndrar kolvätet eten.

 

 

 

Om avokadon har plockats för tidigt i sitt utvecklingsstadium så mognar den aldrig.

 Men det är ändå omöjligt att veta när man köper Avocadon!!!!

 

Men har man hittat en riktigt fin en.... så är det super gott med Avocado, både

mättande & nyttigt!!!


Rönnbärs Gelé

 
 
Det verkar bli rekord skörd när det gäller rönnbär. Och för en som inte gillar att
plockar bär, så är det här snabbt, enkelt & blir bland det godaste gelér som man
kan göra. Till kött eller till osttallriken... riktigt lyxigt!!!!
 
 
1 kg rönnbär
0,5 kg Åpplen
7,5 dl vatten
9 dl socker/ per lliter avrunnen saft
 
 
Putsa till rönnbären & ta bort bladen... tag även bort kärnhusen ur äpplena.
Skär dem i grova bitar  & koka i vattnet tills äpplena blivit mjuka... inte längre.
 
Låt rinna av i silduk i ca 30 minuter. Mät nu saften & häll över i en gryta.
 
Tillsätt socker, lite i taget & rör om försiktigt.
 
 
Låt koka utan omrörning i 10 - 15 minuter.
 
Gör geléprovet. Häll upp lite gelé på en kall tallrik... dra med sked ett streck
genom massan. Rinner den ihop igen är gelén inte klar.
 
Om den inte stelnar efter 20 - 25 minuters kokning får man tillsätta pektin
enligt anvisningen på förpackningen.... men just rönnbärs gelé brukar stelna
jättefort.
 
Låt gellén vila några minuter & ta bort eventuellt skum. Häll upp i heta burkar
som du värmt i ugnen i 100 grader... låt svalna & sätt på lock.
 
 
 
   Rönnbärs sorbé av gelé
 
 
VIKTIGT!!!   Frys rönnbären över natten... om dom inte fått varit med om
några frostnätter... det gör så dom geléar bättre!!!
 
  Uppskattad "geborts" present!!
 

 

 

Syrén Saft

 
 
 
 
Lite sent kan tyckas... men kan inte låta bli att dela med mig av det här receptet.....
Jag har massor med syrenbuskar (träd) på min lilla tomt... & jag älskar både
blommorna & doften. Men tiden går snart över & doften är ett minne blott... om
man inte bestämmer sig att spara på den lite.... som saft exempelvis!!
 
 
 
 
 
 
60 blomklasar av lila bondsyrén
1,5 liter kokande vatten
1,5 kg socker
50 gram vinsyra
saften & skalet av en riven citron
 
Skölj av blommorna i kallt vatten, häll över det kokande vattnet ovanpå allt & låt stå
i 5 dygn under omrörning.... Klart... sila av & häll över i flaskor.

Recension av filmen The Hunger Games

 
 
 
 
Så har man suttit i nya soffan & kolla på en ny film igen... den här gången blev
det filmen "The Hunger Game"
 
 
 
 

Hungerspelen är baserad på Suzanne Collins succéroman med samma namn,

om en gastkramande framtid som är grym, rå, falsk och egentligen bara handlar

om en sak – att hålla folket i schack.

 

 

 

 

Filmen handlar naturligtvis om dom rika & dom mindre beställda. Varje år direktsänds

ett tävling på tv, där det lottas ut två ungdomar ur varje "arbetsdistrikt". Huvudrollen Katniss

tar sin lillasysters plats i utlottningen & tvingas kämpa för sin överlevnad. Allt filmas & det

gäller att vinna tittarna gunst för att få hjälp. En kommer att vinna & resten kommer att dö.

 

 

 

 

Filmen håller på i nästan 2.5 timmar & jag upplever att jag sett liknande filmer tidigare &

blir inte så imponerad. Filmen får en stark trea av mig.

 

 


Sommar & Melon gott

 
Melon är bland det godaste & just nu även det billigaste lyx man kan unna
sig.... & varför inte  trycka ut några eller massor med hjärtan...
 
 
 
 
 
 
 
Antingen som "småtuggisar" i en skål... eller i drink glaset, snyggt & gott!!!
 
 
 
 
 
 

Hallon & Limepaj

 
Jag är ingen bärplockare... har aldrig fått in den glädjen som alla pratar
om när dom plockar liter efter liter med bär... men jag Äääälskar alla
sorters bär & Hallon är min favorit & nu är det Hallon säsong!!!
 
 
 
 
 
 
Till den här Hallon & limepajen behöver du:
 
 
12 digestivekex 75 g Margarin eller smör, smält 3 dl hallon,
3 lime, 5 äggulor,  1 burk söt kondenserad mjölk,  1 dl hallonpuré
2 dl vispgrädde 2 msk florsocker
 
Sätt ugnen på 175 grader & kör digestivekex & smör i en matberedare.
Tryck ut blandningen i en pajfor med löstagbar kan, ca 24 cm i diameter.
Låt den stå i kyl i minst 30 minuter.
 
Mixa hallonen till puré. Riv skalet av en lime. Pressa saften ur alla tre.
Vispa äggulorna till en ljus & porös smet. Tillsätt kondenserad mjölk,
limesaft & limeskal. Grädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
 
Bred ut 1 dl av hallonpurén i ett tunnt lager i botten på pajen. Häll
försiktigt över fyllningen & grädda i ytterligare 15 minuter.
 
Låt pajen svalna & ställ den sedan i kyl i minst 3 timmar. Vispa grädden
till ett fast skum. Rör ner florsocker & resten av hallonpurén. Bred ut
grädden över pajen.
 
 

 

 

 

 

 


RSS 2.0