Rönnbärs Gelé

 
 
Det verkar bli rekord skörd när det gäller rönnbär. Och för en som inte gillar att
plockar bär, så är det här snabbt, enkelt & blir bland det godaste gelér som man
kan göra. Till kött eller till osttallriken... riktigt lyxigt!!!!
 
 
1 kg rönnbär
0,5 kg Åpplen
7,5 dl vatten
9 dl socker/ per lliter avrunnen saft
 
 
Putsa till rönnbären & ta bort bladen... tag även bort kärnhusen ur äpplena.
Skär dem i grova bitar  & koka i vattnet tills äpplena blivit mjuka... inte längre.
 
Låt rinna av i silduk i ca 30 minuter. Mät nu saften & häll över i en gryta.
 
Tillsätt socker, lite i taget & rör om försiktigt.
 
 
Låt koka utan omrörning i 10 - 15 minuter.
 
Gör geléprovet. Häll upp lite gelé på en kall tallrik... dra med sked ett streck
genom massan. Rinner den ihop igen är gelén inte klar.
 
Om den inte stelnar efter 20 - 25 minuters kokning får man tillsätta pektin
enligt anvisningen på förpackningen.... men just rönnbärs gelé brukar stelna
jättefort.
 
Låt gellén vila några minuter & ta bort eventuellt skum. Häll upp i heta burkar
som du värmt i ugnen i 100 grader... låt svalna & sätt på lock.
 
 
 
   Rönnbärs sorbé av gelé
 
 
VIKTIGT!!!   Frys rönnbären över natten... om dom inte fått varit med om
några frostnätter... det gör så dom geléar bättre!!!
 
  Uppskattad "geborts" present!!
 

 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0