Taco tallrik a´la Vemdalen




När vi åker upp till stugan på fredagar, så vill vi ha något enkelt, snabbt &
gott att äta när vi kommer fram.

Då gör vi nämligen en Taco tallrik, men inte vilken Tacotallrik som helst....
utan den största som kan inbringas.

Taco köttfärsen har jag redan gjort hemma....

... sedan lägger jag massor med nachoschips på ett stort uppläggnings fat.
Klickar ut köttfärsen, på med hackad lök, majs, jalapenos & till sist strör
jag massor med riven ost på.

In i micron tills all ost är smält... på med tacosås & cremé fraiche.

Klart.... tänd ljusen & öppna vinet!!!

Det här är så enkelt & det blir inte en massa skålar.... inte så mycket
grönt kanske... men gott är det.


Nu är det klippt!!!!






Ny fars med Dröse/Norberg. Förväxlingarna på salong Boris & Boris är
 hårresande. Här har brudparet Elin & Andrée bokat tid för att göra sig fina.
Inget blir som någon tänkt sig. Varken klippningar, håruppsättningar
 eller tatueringar.





Lördagen den 18:e februari har vi bokat en weekend på Södra
Berget i Sundsvall... det är med  showpaket, logi, frukost,
tvårätters supé samt musikunderhållning.

Lite utöver det vanliga, eftersom när vi är lediga åker vi alltid
till stugan i Vemdalen.. men den här helgen blir det lite extra.
Ska bli riktigt kul...  med revy, mat & gott vin.

Så till den ständiga frågan.... vad ska man ha på sig????


Bara en bra bok....





Gillar att köpa snygga skrivböcker... & det finns massor när man
går i olika butiker... så det har blivit en hel del.

Ett roligare sätt att skriva upp vad man handlar, för att därefter
kunna jämföra månad för månads ekonomi.
... eller varför inte bara ha en bok för "bra saker"....



...varje dag skriver du upp tre bra saker man har gjort.




Behöver inte vara några märkvärdigheter.. bara små fina vardags
 saker som lätt annars hamnar i glömska.

Mindre glada dagar kan man titta i boken & känner sig snabbt hoppfull
om en bättre dag!!!



  • Åt min andra semla för säsongen
  • Lagade mat jag aldrig lagat förr
  • Träffade en väninna jag inte sett på länge
  • Vågen ökar inte längre
  •  

     


    "Jag minns det som mycket större"






    Olof Astrup Hällqvists målning "Jag minns det som mycket större" finns nu
    att beskålda på Liljevalchs i Stockholm.


    Målingen får mig att tänka på när man återvänt till ställen där man var i
    sin ungdom.... eller när man var riktigt liten.

    Mina första år, fram tills jag fyllde tio, bodde jag i Granlo Sundsvall.
    En gång tog jag med mina barn för att visa vilken stor lekpark vi
    hade på framsidan.... väl där, så var det bara en liten sandlåda:)


    Även den långa vägen till skridskobanana... var kort... & den stora skogen
    var bara en dunge!!!


    Gillar inte förändringar

    "Min förra sort"

    Vet inte när jag började med foundation... men det var min
    äldsta dotter som "lurade" mig att börja... & sedan var jag fast.

    På somrarna använder jag inte detta i lika stor utsträckning, men
    när sommar färgen falnar... så kommer denna kräm till sin
    användning.






    I går var det dax att köpa en ny... för den gamla tagit slut... &
    gammal måste den varit... & dryg oxå, för när jag stod där på
    Kicks berättade expediten att den där har utgått ur sortementet
    för MYYYYcket länge sedan.

    Inte ens numret & färgen fanns kvar länge!!



    "Min Nya"




    Det var bara att gå igenom alla sortiment för att hitta en liknande
    ... återstår bara om den är lika dryg & täckande som min förra.

    Jag har nämligen kommit till den åldern då jag INTE gillar
    förändring.... jag vill helst ha samma foundation som jag  alltid
    haft!!!


    Finsk Kurpitsapiirakka





    När temat i skolköket var Finland, kändes det som en riktig utmaning.
    Aldrig har jag fått jobba så hårt för att hitta ett typiskt Finskt recept,
    som varbåde enkelt & samtidigt något som mina elever
     skulle gilla smakmässigt.


    Finsk kurpitsapiirakka

    Ugnsvärme 225 grader



    Börja med att smörja in en ugnsfast form.

    6 Potatisar
    2 stycken Zucchini
    4 Ägg
    400 gram Keso
    2 Gula lökar
    4 msk Vetemjöl
    Timjan
    Salt


    Skala & riv potatis, Lök & Zucchini & lägg i en skål.
    Blanda sedan ner resten i skålen & rör om.
    Smaka av med salt & Timjan.

    40 minuter i ugnen eller tills kakan har fått fin färg & stelnat.





    Till detta åt vi leverbiff med bacon & kapris sås.


    Blodpudding i Hundskålen





    När Asta kom in i mitt liv, började jag snabbt att skämma bort
    henne när det gällde mat.


    Det började med lite rester i torrfodret & slutade med blodpudding
    i små tärningar.

    Nu har det blivit så illa att hon tittar först ner i matskålen...
    ... finns det ingen blodpudding blandat i torrfodret ... så går
    hon & lägger sig & surar.


    Tydligen är Asta inte den enda hunden som har fallit för den här
    blodpudding dieten:)



    Kryssnings Kväll???

    kryssning



    Så mycket det har skrivits i alla tidningar om den tragiska olyckan med
     kryssningsfartyget Costa Concordia i Italien...

    ... men tidningen Ångermanland den 16 Januari... placerade nog inte
    rubrikerna på rätt plats... eller?



    Piratkopierat Vin



    I Kina, där starksprit och öl traditionellt konsumeras, är vin en relativt
     ny erfarenhet. Det är först de senaste åren det vunnit popularitet
     som en dryck för samhällets framgångsrika. Vitt vin ses allmänt som
     något endast för kvinnor, medan rött vin, då särskilt franska viner
     och i synnerhet de från Bordeaux, fått ett kraftigt uppsving,
    som fått priserna att stiga.


    Ett eftertraktat bordeauxvin kunde förra året kosta uppemot 60 000
    kronor i Kina. Det skedde efter att det blivit populärt att
     ge bort som gåvor.



    Det här har gjort att en marknad för Piratkopior har öppnats för
    finare viner....






    ....Tio tusen är vad en tom flaska av märket Château Lafite Rothschild
    1982 kan inbringa i Kina.


    Den tomma flaskan med den statustyngda etiketten fylls sedan med
    billigare vin, ibland producerat i Kina, ibland importerat, och säljs
    som om den vore äkta.



    Flaskorna ser äkta ut. Det är bara genom innehållet i dem bedrägeriet
     kan upptäckas. Och hur kan man, undrar kinesiska vinhandlare, kräva
     av kinesiska poliser att de ska veta hur ett visst franskt vin smakar?


    Tjuvstart på semlor




    En månad kvar.... men visst kan man tjuvstarta...Mmmmmm




    50 g margarin
    3 dl mjölk
    50 g jäst
    1 ägg
    1 dl Kesella
    1 dl socker
    1/2 tsk salt
    1 tsk kardemumma
    ca 12 dl Vetemjöl
    1 tsk bakpulver

    Som ni ser så använder jag både Kesella & bakpulver....
    det här gör att dom blir både fluffigare & lätta... blir inte
    kompakta & torra som egna många gånger kan bli.


    Smält margarinet, blanda med mjölken, värm till 37°. Rör ut jästen med lite
     av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, ägg, Kesella, socker, salt,
     kardemumma och mjölet utrört med bakpulvret. Arbeta ihop till en
     deg. Låt jäsa i 30 min. Baka ut till ca 15-20 bullar, platta ut dem något.
     
    Jäs ca 30-40 min. Grädda ca 10 min i 225°.

    Gröp ur lite av degen i bullen & blanda den tillsammans med mandelmassa
    & grädde.... lägg tillbaka i bullen & på med mera grädde.


    Hundlek med Isbjörn





    Hur många gånger har man inte hört talas om olyckor med Isbjörnar &
    varningar vad farliga dom är.... men dom här bilderna var rätt gulliga
    tycker jag... en hund som leker med en isbjörn....


    Kajsas Kök i Vemdalen




    Det har blivit populärt att handla mat i olika matvagnar som är uppställda...
    till stor del handlar det om Thai mat... men på vissa ställen serverar dom
    även annan mat.


    I Vemdalen har en kvinna öppnat "Kajsas Kök" med hämtmat som har lite
    vildmarks tema.... vad sägs om en Renkebab för 80 kronor.

    Idén är lockande.... har alltid velat öppna en liten restaurang & det här
    är verkligen en bra start utan att behöva investera i allt för mycket
    pengar.... men jag vill nog ha några bord i alla fall... rödrutiga dukar...


    Men nästa gång vi åker upp till stugan, så blir det till att äta hos Kajsas...
    för Tonys Pizzeria är ute... dålig service & dålig kvalité på det som
    serveras.

    Norska Lompe med vildmarks fyllning





    Lyxigt & enkel bjudmat i stället för Tacos en fredags kväll.

    "Skolköks recept"


    Koka 1 kg potatis & låt svalna.

    Mosa eller som jag gjorde använd potatis press.

    Blanda... gärna med händerna... ner minst 2- 3 dl vetemjöl
    & lite salt... Lägg ner på ett bakbord & knåda tills du får en
    fin & slät det... ska kännas som trolldeg lite!!!

    Gör en rulle av degen & dela den i åtta delar & kavla ut varje
    del till en kaka.... använd MASSOR  med mjöl.... överskottet kan
    du borsta bort vid stekningen.

    Värm en stekpanna & stek brödet utan fett tills dom fått en fin
    gyllen brun färg.... lägg mellan två köks handdukar.






    Fyllning

    Stek 8 färska champinjoner med 1 finhackad gul lök
    Smula ner 1 1/2 köttbuljong tärning.

    Lägg över i en skål tsv.

    Stek nu ett paket med vildmarks skav... lägg tillbaka grönsaksröran
    i stekpannan... tillsätt 1 dl créme fraiché & 1 msk messmör.

    Klicka en stor klick i varje bröd & strö lingon över ( finns billligt att
    köpa på Willys om man inte har egna i frysen)

    Smaklig måltid!!!


    Norska Äppel munkar




    Förra veckan jag hade skolkök var temat Norge.... nu är inte det Norska
    köket känt för sina gormé rätter... men jag hittade något sååå gott.

    Jag älskar att laga mat, men inte att baka & mycket beror nog på att
    jag sällan lyckas med det jag gör & inget tålamod har jag heller...

    ... men den här sk. "Muffins - Munken" blev heeelt otroligt god & bra.


    Börja med att slå på ugnen på den ovanliga temperaturen 190 grader.


    1 1/2 dl mjölk
    1 dl olja
    2 ägg
    1 tsk vaniljsocker
    1 1/2 dl strösocker
    3 1/2 dl vetemjöl
    1 1/2 tsk bakpulver


    Fyllning och garnering:
    1 dl äppelmos
    75 gram smör
    2 dl strösocker
    2 tsk kanel








    Häll mjölk, olja, ägg & vaniljsocker i en bunke & vispa med en gaffel
    &jag vispade den faktiskt med en vanlig handvisp)

    Blanda försiktigt ner strösocker, mjöl & bakpulver.

    Använd gärna amerikanska muffins formar... dom med plats för sex stycken.
    Smöra in dom & ströbröa.

    Lägg några skedar av smeten i botten på muffinsformarna. Lägg i en matsked
    med äppelmos & toppa med resten av smeten.

    Grädda i ugnen i ca 20 - 25 minuter.... Under tiden så smälter du smör/margarin
    i en kastrull. Blanda strösocker & kanel i en tallrik.

    När dom är klar plockar du ut dom försiktigt med en kniv... & penslar på smöret...
    dom suger åt sig bra:)

    Rulla dom i Kanel & socker.... Klar!! & du har fått de godaste munkarna någonsin...
    utan att ha en fritös!!! Man kan lådsas att dom är lite nyttigare:)




    Mitt nya "fodral"




    Mitt nya "fodral"... lite väl mycket kan tyckas... men helt underbart
    tycker jag. Ibland kan man behöva lite extra "bling-bling".

    Inte lätt att få tag i snygga skal till just 3:an eftersom allt som 
    finns i butik passar bara till Iphone 4.

    Men på Butik Glitter fanns det en enda kvar.... nästan ödet då eller?




    "Home" vägg ord




    Den här köpte jag på Claes Olssons här om dagen & den blev
    hur snygg som helst när jag placerade den ovanför öppningen
    in till vardags rummet!


    Tulpanens dag 2012




    Idag är det tulpanens dag.... & det går inte att ta miste på att
    det är det första vårtecknet.... att snart är det vår.


    Pratade hemma här om dagen, att om bara tre månader sitter vi
    ute på våran underbara altan igen & äter något gott....

    ... tre månader låter inte långt borta!!!

    Och kommer det ingen rejäl snöstorm nu... så kommer det att gå
    fort i år att den lilla snön som finns tinar bort!!





    Men tillsvidare, får våren komma in med en stor bukett med
    tulpaner i olika färger.


    Slut ätet på Korv med bröd




    Jag bara Äääälskar kokt korv med bröd & äter det som mellanmål
    eller som lunch väldigt ofta!!!

    Billigt är det också.. både på Ikea & på Ica Maxi kostar korven bara
    fem kronor styck, så är jag jätte hungrig så tar jag två.

    Men det jag läste idag, får mig att tänka om... nämligen att det är
    mycket cancer framkallande. Nu säger ni säkert, att det är ju nästan
    allt som man äter & att det bara en något nytt som dom vill skrämma
    oss med... men det här är faktiskt riktigt sannt!!


    Studien visar att risken att drabbas av cancer i bukspottkörteln ökar
     med 19 procent för varje 50 gram processat kött som äts per dag.
    Det motsvarar ungefär en varmkorv.


    Det är inte köttet i korven i sig som är farligt utan de ämnen som tillsätts
    för att öka hållbarheten. Exempelvis nitriter.



    Man betonar dock att bukspottkörtelcancer är en relativt ovanlig
     sjukdom. I Sverige får cirka 900 personer diagnosen varje år,
     framför allt personer över 65 år. Å andra sidan är det en mycket
     svårbehandlad cancer.


    Så mycket vackert på samma gång...


    1955 formgav Yngve Ekström en låg pinnstol för Stolab som fick namnet
    Arka. Arka har en särpräglad formgivning som bygger på tre olika cirklar.
    Den så karaktäristiska formen gör att stolen passar lika bra som
    solitär som i en grupp om flera stolar.

    Nu när vi håller på att tömma min sambos förra lägenhet, hittade jag
    denna vackra skapelse i ett hörn... vilken lycka!!!


    Visst är den vacker? Den tar lite plats, men det är den värd. Har
    flyttat den fram & tillbaka, men nu har den äntligen fått sin rätta
    plats i gästrummet.






    ... & vad hittar jag mer... jo detta vackra gustavianska hörnskåp.
    Även den tar sin plats... men finns det hjärterum... så finns det!!!
     Den fick helt plötsligt plats i vårat sovrum....

    ... snabbt fyllde jag den med gammalt porslin, så nu har jag
    ett helt köksskåp tomt, som jag kan fylla med mer saker!!!!







    Den här gamla byrån var jag lite tveksam till... tar ännu mera plats,
    samt att den är rätt flidd & vatten skadad.

    Men den har fått sin plats... till ett framtida renoverings objekt.
    Tanken är väl att den ska få samma färg som hörnskåpet... men
    det är bara i planerings stadium ännu.




    "Så ska det låta"




    Det här är ett av mina favorit program & sedan Peter Settman kom in i bilden
    så tycker jag att det blev ännu bättre... men det finns ju delade meningar om
    det....


    Nu är han på gång igen... med ännu en serie av detta toppen program.
    Det som är ännu bättre den här gången är att det är på söndagar med
    start den 22 Januari & inte som tidigare på fredagar. 

    Till årets omgång av "Så ska det låta" har ett nytt moment lagts till –
    en tävling kallad Bokstavsleken.


    Tv- hallåorna försvinner....

     





    Sveriges Televisions värdar och värdinnor har snart presenterat sina sista
     program. I slutet på vintern försvinner hallåorna ur bild och övergår till att
     informera om tv-tablån enbart genom sina röster.





    Själv kommer jag i håg Anita & Televinken... en tv-hallåa att
    minnas.... & inte vet jag, men visst kommer man att vänja sig
    vid att böra höra en röst som presentatör, men det är något
    visst att se personen & inte bara höra en röst.





    TV 4 har inga planer på att ta bort kanalens hallåor. Där tycker man att
     hallåorna ger både ansikte och röst till kanalen och gör värdefull
    ”crosspromotion” – alltså marknadsför program som visas i våra andra
     kanaler, det stärker deras varumärke.

    Tv 4 vill att man ska känna sig välkommen till kanalen & det tror jag
    också är själva grejen med hallåor.. men nu tittar man inte så ofta på
    Svt.... & inte har dom så mycket att presentera heller enligt mig!!!

    Film "Försvunnen"




    Såg filmen Försvunnen i går med Sofia Ledarp & Kjell Bergqvist.
    Filmen var väl inte unik i sig, men höll skrämsel känslan kvar
    från början till slut. Min sambo gillade den inte, men jag tror att
    det var att jag identifierade mig så med Malin i filmen... för det
    kunde ha varit jag..... eller?







    Handling:

    Varje år försvinner människor spårlöst i Sverige . Vi läser om försvinnande
     i pressen, men det kommer ju inte hända just oss, eller hur? Malin är en
     kvinna i trettioårsåldern som bestämmer sig för att bryta upp, lämna sin
    hemstad och börja om på nytt långt därifrån. En tidig höstmorgon tar hon
     sitt flyttlass och ger sig iväg. Men under en paus vid vägkanten blir
     mardrömmen verklighet. När det verkligen gäller måste man hitta sin inre
     styrka och aldrig ge upp.


    Vilken är din bästa Kärleksfilm?



    Romantik, kärlek, brustna hjärtan, brinnande förälskelser, omöjliga
    relationer, lyckliga slut - välbekanta ingredienser i kärleksfilmens
     förlovade land.


    Och filmer på temat romantik av olika slag finns det gott om -
     men vilken av dem är bäst?


    Vilken är din bästa kärleksfilm?

    Några av mina favoriter är....






    *Pretty Woman (1990)
    *En officer och en gentleman (1982)
    *Dirty Dancing (1987)
    *Borta med vinden (1939)
    *Notting Hill (1999)
    & The Bodyguard


    Årets klädsnackis!!!



    Såhär när 2011 just tagit slut känns det inte mer än rätt att ställa
     några snabba frågor till mannen som skapat 2011-års största
    klädsnackis. Thomas Adams, vd för norska Onepiece.


    Hur gick det här till?


    – Jag och mina kompisar Knut och Henrik satt och funderade på
     hur man skulle få till det perfekta mysplagget utan att för den
    sakens skull se ut som om man var på väg till gymmet.


    Någon kom på ”varför inte sy ihop en sweatshirt med ett par mysbrallor
    så slipper man den tajta resåren i midjan!” och så kom någon annan på
     ”låt oss göra den så stor att ingen kan komma på tanken att träna
    i den” – så var onepiecen född!






    Både stora & små ser man överallt gå omkring i den här sk.
    overolen... & högst på önskelistan nu i jul & även till
    födelsedagen önskade mitt barnbarn en sådan... Hmmm
    får se om vi kanske kan ha en lika da´n Simon & mormor!!!


    The Voice Sverige




    Nu är tiden för idol över & det har blivit ett litet tomrum för
    mig på fredagar.

    Storsatsningen ”The voice” är programmet som ska ta över efter ”Idol”.
     Den här gången satsar TV 4 på ett snällare format, baserat på en
    internationell succé.





    Det är Petter, Magnus Uggla, Carola och Ola Salo som kommer att bli
    dom nya programledarna.



    I ”The voice” är det inte bara deltagarna som ska övertyga, det gäller
     även för coacherna att samla ihop ett riktigt starkt gäng. Varje artist
    ska bilda ett lag bestående av tolv sångfåglar som de vill göra till
    fullfjädrade artister.

    Precis som i ”True talent”, höstens talangjakt i TV 3, har de fyra
     coacherna sina ryggar vända mot deltagarna när de sjunger
     för att enbart rösten ska fälla avgörandet. Något som ibland
    ställde till problem för coacherna.




     Premiär nu på onsdagskväll. Första veckan visas tre program på
      raken. Efter det sänds programmet på fredagar.


    Inledningsvis väljer coacherna ut tolv artister. I nästa moment väljer
    de ut sex av de tolv som går vidare i tävlingen.


    Den 24 februari inleds den avslutande fasen med livesändningar.
     Final blir det den 24 mars.





    Med en viss saknad, så får jag se om jag blir ett "The Voice" fan....
    tvivlar på det, när jag inte gillar upplägget på programmet....


    ... inte är jag så förtjust i coacherna heller.. så det återstår att se.


    Hur tänker du göra? Kommer du att följa den här nya program
    serien?


    RSS 2.0