Vinnare Sveriges Mästerkock



Det blev Sigrid Bárány som kammade hem segern i "Sveriges mästerkock". Nästa vecka
 kommer hennes egen kokbok full av "kramig, värmande och omhändertagande mat".



Det var den rackarns flundran som gjorde finalen spännande. Sigrid Bárány
 hade segern i sin hand när hon och Josephine Lindqvist av en slump
 valde att laga exakt samma huvudrätt. Josephine Lindqvists flundra var
 enligt juryn snäppet vassare och vips var det bara en poäng som skilde
de två finalisterna åt inför den allra sista bedömningen.







Jag ville att Sigrid skulle vinna... men under tävlingsmomenten, så kändes
det så hemskt att någon skulle förlora.... det var ju så jämt mellan dom
båda... kändes nästan som om det var en arrangerad vinst.





Spännande serie & jag kommer helt klart att se nästa omgång...
om jag inte till & med söker själv... men det vågar jag inte!!!!



Åldern gör oss mer produktiva





Nu har jag hittat ännu en intressant studie... som inte kommer från Sverige utan
från Tyskland.... inte mindre intressant för det tycker jag... eftersom jag tycker
att den i hög grad gäller mig....



Studien går ut på vår produktiva kapacitet i olika åldrar & här kan man se att
 i åldern 45-49 är då som vi presterar bäst på jobbet. 20- till 24-åringar
producerar däremot under genomsnittet, visar den här forskningsrapporten.





Click Here!

 

Det här visar att produktiviteten, tvärtemot vad många tror, ökar med åldern.
 Testpersoner i gruppen 45-49 presterar som grupp omkring 0,7 procent bättre
än genomsnittet medan personer mellan 20 och 24 producerar
0,3 procent sämre.




 

50-åringarnas produktivitet sjunker något, men förblir högre än
40-44-åringarnas nivå.


Nu finns det olika studier & forskningar i det här också.. men visst är det rätt
intressant? Jag som är en 50+... känner att det är just nu som jag verkligen
 gör karriär i jobbet & presterar mer än någonsin. Öppen för utbildningar &
nya arbetsuppgifter.


Present jag inte visste jag behövde.


Jag har fått en present av min sambo...

... en present som jag inte visste jag behövde eller visste att jag
önskade mig...

... men det snyggaste dataväska jag någonsin har sett.... & som jag
trodde jag inte behövde.. känner jag helt plötsligt att jag verkligen
behöver!!!

Snygg Va!!!


Hemma & sjuk




Ja, så åkte man på den där flunsan då!!!


Har under en längre tid känt av symptomerna... men tjurighet
& en tro på att det inte kommer att fastna på mig har gjort att
jag klara mig ett extra tag... men nu har den fått sitt fäste &
det gjorde den rejält... fy tusan!!!




Började med att ta ut två dagar kompledigt & en dag semester..
men känner att jag inte mår bättre..

Sjukskriv dej såklart läser jag på fb.... visst, men det blir dyrt.
Kanske inte om man är sjukskriven länge... men en eller några dagar
blir riktigt kännbart på lönen.

Jag kan känna, att om man hade varit hemma på en gång när man
kände att man började känna sig risig, så hade jag förmodligen blivit
frisk fortare & dessutom inte smittat mina kollegor.

Nu känns det mera som om det är ett straff... att när man för en gång
skulle är sjuk så ska det svida.


Vakna med vackra lockar





Enda gången som man är riktigt fin i håret är när man varit hos
frissan.... speciellt om man vill ha lite lockar.


Har lite självfall, men av någon anledning bara på ena sidan... den andra är
spikrak... plus att jag har babyhår, som man brukar säga.


Hårspray är för mig ett måste & när jag har tvättat håret, så brukar jag sova
på hårrullar... typ tre stycken mitt på huvudet... vilket innebär en sämre natt
sömn & en lätt huvudvärk... men det blir rätt snyggt.







Men med dom här "gummi spolarna", som finns att köpa på Kicks blir
lockarna helt underbara & dom går att sova på utan problem.






Lätta att sätta dit & ta bort... plus att håret inte tar skada som med
vanliga spolar eller när man fönar håret med en massa värme.


Papegoj Tulpaner






Jag bara älskar "Papegoj tulpaner"... för det första är dom så  vackra,
men även för att dom håller mycket längre än andra vanliga tulpaner.


Dubbla tulpaner kan man se lite då & då på extra pris.. men vill man
ha just Papegojtulpaner... så får man betala fullt pris.






Men i fredags sålde dom buketter med 7 stycken för bara 19 kronor
på City Gross... inte illa & tack för det.. fint på köksbordet nu!!


Köp lite turkiskt "Hitler schampo"...

 

En reklamfilm för ett turkiskt herrschampo, som visar en gestikulerande Adolf
 Hitler, har orsakat ett ramaskri bland judar världen över.




Reklamfilmen uppmanar sina kunder att köpa produkten som är ett
 ”100 procent manligt schampo”. En dubbad Hitler säger: ”Om du inte
har på dig en kvinnas klänning ska du inte använda hennes
 schampo heller.”





Jag vet inte om man ska skratta eller gråta... men ibland undrar man
hur långt reklamen kan gå... men helt klart är.. budskapet går ut
över hela världen!!!


Våren kommer allt tidigare....




Blåsippa och snödroppe har redan setts blomma så långt norrut som i
 Jämtland och Västernorrland.

Vårens ankomst räknas inte bara i temperatur. För många handlar våren om
 blommor som blommar och träd som får knoppar. När sedan de första små
 löven slår ut, då finns det inte längre någon som tvekar. Då är våren här.








Till glädje för många nordbor inleds den tid då de flesta växterna börjar att växa
allt tidigare. Och växtperioden, eller vegetationsperioden som den egentligen heter,
 pågår dessutom allt längre.


 Men som alltid... när man tycker att det är som bäst... så finns det naturligtvis en
nackdel med all denna tidiga värme. Förändrade temperaturer kommer även att
påverka befintlig växtlighet mer än vi sett hittills. Risken finns dessutom att både
 nya växter och nya växtsjukdomar etablerar sig. Vi kan också få in djurarter som
inte tidigare trivts i vår kyliga klimat och de kan bära på sjukdomar som kan ge
människor hälsoproblem.




Så försvann vårkänslan för en stund då... men i morgon är allt glömt.. då vill vi
ha vårsol igen!!!!


   Min Julros blommar nu.


Våffel dagen




Idag infaller Våffeldagen & då kommer svenskarna att kalasa på frasiga våfflor med
sylt och grädde, inte precis vad kostexperterna rekommenderar.





Våfflor har ätits sedan medeltiden. Ingredienserna kunde bestå enbart av mjöl &
vatten, men under senare delen av 1800-talet började det bli lite vanligare med
 socker, grädde, smör & ägg i smeten.

Dagens sätt att äta våfflor, med sylt och grädde till kaffet, blev modernt kring
sekelskiftet 1900.



Ordet våffeldagen är en folklig förvrängning av vårfrudagen, som jungfru Marie
 bebådelsedag ibland kallas. Bebådelsedagen var fram till 1953 röd dag i
 almanackan, och firades den 25 mars.

Att våfflor förknippades med den dagen tros ha haft samband med att korna
 börjat mjölka och hönorna börjat värpa efter den långa vintern, vilket gav
anledning till våffelbak.



Mina första läsglasögon



Följden av samborelation har blivit en "lättare" viktuppgång....
men även insikten av att jag skulle behöva ett par läsglasögon.

Även min "nyvunna" nötallergi får mig till att behöva ett läsglasögon
för att kunna läsa den lilla stilen "Kan innehålla spår av nötter!!!! Varför
står alltid den texten med små bokstäver??? Den av nå´t borde väl stå
med jätte stora bokstäver!!!



Men nu är dom inköpta... de mest fulaste glasögon jag någonsin har sett.
Men dom var billiga... endast tio kronor!!!

När jag sedan äntligen har acceptera att jag behöver dessa "ålders
förändrings ersättare"... så kanske jag kan köpa mig ett par snyggare!!!



Det som göms i snö... kommer upp i tö...






Mozart... min allergiska perser "innekatt".. har äntligen fått möjligheten
att få komma ut nu när det börjat blivit vår ute....

... med följderna att han okontrollerat kommer åt saker som han inte tål.

Nu är väl inte "drinkarna" den värsta faran.. & inte råttorna heller, för dom
tål han... men något ute, som gömts i snö & kommit fram ur tö... får honom
till att få enorma allerig reaktioner.

Men han verkar inte må så dåligt... men blivit rejält tuffsig & ful i pälsen
& kliar sig oavbrutet!!!

Så nu får han spara sig tills han kommer till Vemdalen i Påsk... där det
är renare ute!!!


Ut på skattjakt "Geocaching"






Jag har sedan jag "blev med hund" börjat gå en hel del i skog & mark... men
ibland kan man bli less på att gå samma & samma skogspromenad varje dag.

Läste här om dagen om "Geocaching" & är lite sugen på att göra ett försök.
Dessutom gillar jag ju överraskningar & presenter:)



 

Med hjälp av en GPS och ledtrådar letar man upp gömda lådor i naturen.
I lådorna finns små presenter, och regeln är att om man tar något ut lådan
 så ska man lägga tillbaka något av ungefär samma värde.

 

Geocaching startade i USA 2000, när den så kallade SA-störsignalen som
 påverkade noggrannheten i GPS- systemet stängdes. Efter att SA-signalen
slopades så fick man koordinater med enbart ett par meters felmarginal.


Dave Ulmer lade samma år ut en hink med småprylar utanför Portland i
Oregon och meddelade detta i en diskussionsgrupp på nätet där han
etablerade sporten. Allt som fortfarande gäller i dag fanns med då:
 Låda, logg- bok och bytessaker.







Det är bara att googla på Geocaching Sundsvall så får man fram massor
med olika alternativ... prova du också!!!


Hållbarhets termometer




När vi åker till Vemdalen, så tar vi med oss fryst kött för det mesta eftersom
vi inte har någon frys här & låter din tina & på det sättet håller längre än om
den är färsk.


Men i bland så köper vi en fin biff eller liknande som köttfärs & då tänker man
naturligtvis på hållbarhets datumet.






En ny uppfinning har tagit plats i de norska kyldiskarna och ska förhindra
 att mat slängs i onödan. I stället för att lita blint på bäst före-datumet
 ska man kunna förlita sig på en typ av termometer
.

Uppfinningen har tagit mer än tio år att utveckla och består av en liten
”hållbarhets-termometer” som fästs på förpackningen när råvaran
 paketeras.







 Det är en blå stapel som rör sig åt höger och räknar ned hur många dagar
hållbarhet som återstår för produkten.

Jätte bra uppfinning tycker jag... för jag kan vara lite nojig, speciellt
på skinka & andra pålägg.


Gammal choklad



För många år sedan när jag jobbade som receptionist på RP rörprodukter
här i Sundsvall.. skulle vi flytta över företaget till en helt ny lokal & under
städningen hittade vi massor.. & jag menar massor med chokladaskar som
förmodligen skulle delas ut till kunder på någon jul för typ hundra år sedan..
liggandes i ett förråd.






Vissa tyckte att vi skulle kasta allt, men många tyckte att det var slöseri... dom
var ju helt oöppnade... men frågan var... hur gamla var dom???


Några tog hem flera askar... & naturligtvis var jag en av dom... Anton Berg är
ju dessutom bland det lyxigaste & godaste chokladen som finns.... men när vi
öppnade askarna, så var dom vita... & ännu en gång undrade man.. går dom
här att äta??


Idag... typ 20 år senare får vi svaret....

Många känner säkert igen problemet med choklad som får en gråvit yta.
Veckans i-landsproblem kan tyckas, men faktum är att var tionde pralin i
 Europa slängs på grund av så kallad fettblomning. Många tror att det är
mögel men det är inget farligt.




Blomningen uppstår när fett från fyllningen vandrar genom skalet och
stelnar på ytan. Om pralinen är fylld med exempelvis nougat som
 innehåller nötoljor går processen fortare.



Missfärgade praliner står knappast högst upp på konsumenternas önskelista,
 speciellt inte om de ska ges bort i present.


 Man köper ofta en ask som man ska ge bort. Om man då öppnar asken och
 chokladen är grå blir man besviken och reklamerar eller kastar den.


Själva smaken ska inte förändras egentligen. Men vissa kan uppfatta den som
mer vaxig.



Så hur tror ni att vi gjorde? Jo.. vi åt av full glädje... trots att dom var
vita...  & vad jag kan minnas, så var dom supergoda, trots färgen!!!


Mina Påskliljor under snön




Modig som jag är... eller dumdristig... inte vet jag, men som jag
berättat tidigare ställde jag ut två krukor med både påskliljor
& pensér för jag riktigt kände att våren var på väg.

Nu klarar dom både lite natt frost & kyla... men just nu snöar det
för fullt här i Sundsvall!!!





Man kan tycka att jag borde bära in dom nu... men jag vågar inte det
heller eftersom dom blivit "frost härdade". Så dom får väl en chock
om jag tar in dom i värmen. Nu håller jag bara tummarna att dom
fixar det här!!!



Helgfrukost





Fattiga riddare kanske inte är den optimala frukosten... men jag tycker
att när det är helg & man är ledig, kan man faktiskt unna sig lite extra.


1½ dl mjölk
1 ägg
½ dl mjöl
1 krm salt
1 tsk socker

Låt brödet ligga en stund i smeten för att sedan stekas i medel varm
stekpanna.




Suzanns lilla extra


När stekpannan fortfarande är varm... klicka i två msk margarin,
1/2 tsk  Kardemumma & en msk honung....

... & lägg ner några bananer för lite "karamellisering"






Vispa en dl grädde & rör sedan ner 1 dl Rysk Yoghurt.... samt en msk
pressad citron eller lime & 1 msk honung.... det här är änglagott!!!

Lägg bananen på brödet & en klick med "änglagrädden"!!!

 

 


Hmmm skulle ha blivit politiker



63,3 miljoner kronor. Det betalades förra året ut till före detta
 riksdagsledamöter som inte hittat något arbete.
Notan står skattebetalarna för.

Var hemma med mina barn i sexton år när dom var små...
ett bra val tyckte jag, men min pension blev mindre pga
detta.... skulle kanske ha blivit politiker i stället!!!

Vet inte om jag vaknade på fel sida i morse... men jag känner mig
lite lättretlig idag.... eller är det fler som tycker att det här är fel?


Frihet, jämlikhet & vapensystem





Jag ifrågarsätter det här med att vi säljer vapen till Saudiarabien och andra diktaturer.

Saudiarabien... landet där människor enligt medeltida lag kan halshuggas för 'häxkonst',
 medan oljemiljardärerna som styr landet skickar trupper för att slå ned demonstrationer
 i länder som Bahrain.





Jag känner mig grundlurad av allt detta hemlighetsmakeri... & skäms snart att
jag är Svensk. Ena stunden ska vi skicka vapen & andra stunden ska vi skicka
bistånd till flyktingar & skadade från ett krigshärjat land.





... å så klart Kungen är med & "kompishälsar" på alla galningar!!!

Behöver inte säga mycket mer... helt vansinnigt... vad tycker ni???


Ugnsbakad "sköldpadda"




Fortsätter med olika länder som teman i Skolköket & i morgon
blir landet Indonesien.

Landskapsrätten är Nasi Goreng som i många recept blandas med
kyckling eller kött, men en riktig Nasi Goreng är gjord helt utan detta....
för blandar du den med annat kallas det för Nasi Campur.


Nasi Goreng är kokt jasminris som blandas med strimlad vitkål, lök,
Sambal & till sist rörs vispade ägg i som sakta får stelna.





För att göra det lite extra spännande för mina elever så ska vi
även ugnsbaka "sköldpadda"... en delikatess i Indonesien...
men i skolköket gör vi en enklare variant!!!

400 gram blandfärs
3 paket bacon
1 paket prinskorv
2 msk örtkrydda
olivolja

Blanda färsen med örtkrydda och lite olivolja.  Fläta sex skivor bacon
till varje sköldpadda. Lägg en fjärdedel av färsen ovanpå.
Dela prinskorvar och gör små ben, huvud och en svans.


 Vik runt baconflätan och lägg på ugnsfat.

 Stek på 200 grader ca 25 min, eller tills det är klara.



 
 
 
 
   


... frön som faller!!!




Såg detta "budskap" i en trädgårds tidning... hur fint är inte det här?

Den är designad av Patrik Qvist & Clara Diesen.


Ett hotell i din trädgård








"Hotell" för olika insekter som nyckelpigor, bin och fjärilar. Ett måste i en
 blomsterrik trädgård... Inga humlor, bin, fjärilar & nyckelpigor.. likamed
inga vackra blommor.

Bygg ett humlebo  

När vårsolen börjar värma upp trädgården vaknar humledrottningarna ur sin vinterdvala. De flyger ut och börjar omedelbart att söka efter mat. Därefter börjar de söka efter en plats att bygga bo på för att där lägga ägg och föda upp sina ungar.





Humlor byggar ofta bo nere i marken, gärna i gamla sork- och musgångar och bon. Finns inga sådana i trädgården kan man ge dem något annat istället. Som ett blomkrukebo.

 

  • Tag en blomkruka av lera som är ca 15 cm vid. Se till att det finns ett hål i botten av krukan.

  • Gräv ett hål i marken så att krukan får plats upp och ner och botten är i jämnhöjd med marken. Det är bra om platsen är solig och skyddad, gärna med högt gräs omkring.

  • Fyll krukan till hälften med bomaterial.  Löst packat hö eller spån går bra. 

  • Ställ ner krukan i hålet och packa jord omkring. Lägg några stenar runt hålet så liknar det ett naturligt hål.

  • Vårkänslor i trädgården




    Jag vet att det är tidigt här i Sundsvall att ställa ut blommor...
    men i går var jag på Plantagen & dom hade så mycket fint, bland
    annat hade dom färdiga krukor blandat med både påskliljor
     & pensér för 90 kronor.





    Nästa projekt blir att köpa pallkragar & måla vita... lite tidigt ännu,
    men jag längtar så.. frågan är bara vart man får tag på dom för en
    billig peng... för jag behöver minst fem stycken.







    Klätterrosorna som jag planterade i fjol, fick en dålig start, så om
    dom har överlevt, så blir det till att hitta en bättre plats för dom.
    Kanske blir det i en av pallkragarna med två stycken spaljeér i
    metall som jag också hittade på Plantagen.




    Det bara rinner över nu med vårkänslor & planer för min lilla
    trädgård... tänk att det kan vara så kul, fast man bara har en
    pytte trädgård!!!


    Cancerframkallande Coca Cola


    Har alltid varit fascinerad av Coca cola reklamen... det finns hur
    många varianter som helst & alla är lika proffsigt gjorda & många
    rent av konstverk.





    Men turerna har varit många om hur farligt det är att dricka
    Coca cola... & nu har det kommit en till varning...

    Anledningen är att de kan framkalla cancer. Det är ämnet
     4-metylimidazol som har testats på möss och råttor, men det finns
     ännu inga bevis på att detskulle ha samma effekt
     på människor.






    Nu uppger man att en människa måste dricka mer än 1.000 burkar
    Coca–Cola eller Pepsi för att få i sig samma dos som försöksdjuren....
    ... men visst är det skrämmande?

    Nu dricker inte jag så mycket Cola & när jag dricker så dricker jag
    Light... & det ska också vara farligare....

    Så en viss risk finns det nog med att ta sig en kall Cola i sommar...
    men fin reklam har dom i alla fall.


    Fira namnsdag!!!




    Min sambo hade namnsdag idag.. & då firar man.. eller inte?

    Jag är av den sorten som älskar att fira ALLT & så även idag.

    Åker på lunchen på vinst & förlust till Fyndlagret i hopp om att hitta
    något som kanske duger.. & vad hittar jag.. Jo Famous Grouse
    Whiskey glas... 3 stycken för fem kronor styck!!

    Tobbes favorit whiskey.. så det blev ett toppen paket för femton
    kronor.... trots att han är värd massa, massa mer!!!


    Ny sommarstuga för Estelle



    Nyligen önskade Kungafamiljen en extra slant i form av 12 miljoner nu
    när familjen fått tillökning.... & nu idag får vi läsa vart blandannat 
    pengarna ska gå till.... nämligen... ett litet fritidshus med pool & carport
    till sommarresidenset på Solliden, Öland. 

     

    Det framgår av den ansökan om dispens från strandskyddet som hovet
     lämnat in till Borgholms kommun. Nybygget planeras nära stranden
     på åkermark.


    Alla bygglovshandlingar har belagts med sekretess, men det spekuleras
     kring ett sommarboende för prinsessan Estelle med föräldrar.


    Lars Widenfalk skulptör i Härjedalen







    Här i Vemdalen & överhuvudtaget här i Härjedalen finns det massor
    med konstnärer som fascineras av naturen & framförallt av
     berg & sten.


    Lars Widenfalk är en av dom som är född här i trakterna Härjedalen.
    Han har under årens lopp fått många uppdrag att göra olika kontverk
    & när han fick ett uppdrag att utsmycka tv-huset i Oslo slog han
     verkligen på stort.

    Han gjorde ett konstverk av en sten som heter Diabas sten & är en
    väldigt tät bergart men fina kristaller med ursprung i jordens inre
    i form av magma som stelnat för 1,6 miljarder år sedan.






    Resultatet blev en fiol... & det går till & med att spela på den... inte illa.
    Är den inte vacker.... helt underbar tycker jag!!!


    Hjortronpaj från Härjedalen




    Ännu en underbar helg här i Vemdalen & förutom den underbara
    naturen blir det mycket god mat av någon anledning...

    ...brukar passa på att göra olika maträtter som inspireras av
    naturen & fjällen.

    Här kommer ett ovanligt men helt underbart recept på en riktig
    Härjedals paj... nämligen Hjortonpaj med västerbottenost.







    Pajdegen

    4 dl vetemjöl
    150 gram rumsvarmt margarin
    1 dl vatten
    1 msk 12% ättiksprit

    Till fyllningen

    1 liten purjolök
    1 dl hjortronsylt
    250 gr Västerbottenost
    75 gr Ädelost
    4 ägg
    3 dl vispgrädde
    1/2 tsk salt







    Nyp ihop margarinet & mjölet. Tillsätt vatten & ättika & blanda till en smidig deg.
    Låt vila ca 30 minuter i kylen.

    Skiva purjolöken & förväll den i 5 minuter i kokande vatten. Häll av vattnet & ställ
    åt sidan. Mosa ostarna i matberedarna. Vispa sedan ihop ägg, grädde & salt & rör
    ihop med ostarna.

    Kavla eller tumma ut degen i en pajform, nagga den lite lätt & förgrädda i 10 minuter
    i 200 grader.

    Bred sedan ut hjortronsylten över pajbotten... fördela sedan den avrunna purjolöken
    över sylten.... & sedan oströran ovanpå.

    Grädda i 200 grader i 30 minuter & sänk sedan värmen till 150 & grädda ytterligare i
    20 minuter... om den blir för mörk, lägg över folie mot slutet.






    Pajen är god som den är... men lite torkat renkött är aldrig fel...
    eller lite lufttorkad skinka.


    12 miljoner extra i Apanage



    ... Ja nu är hon här & många är glada & lyckliga för det...
    först får vi en prins (Daniel) & nu lilla Estelle, våran prinsessa.








    Smakar det så kostar det brukar man säga & så även här....
    12 miljoner till önskar nu kunga huset i Apanage... alltså en
    miljon mer i månaden än tidigare... för att få det att gå runt nu
    när familjen har ökat.... flerbarns tillägg har man ju hört talas
    om (som vanliga familjer kan få efter tre barn) men det här är
    väl att ta till.... men som sagt det kostar på att ha många sport-
    bilar när bensinen blivit så dyr.




    Hur i herrans namn kan någon tycka att det är ok... att Kunga huset
    får kosta så mycket????


    RSS 2.0