Hjortronpaj från Härjedalen
Ännu en underbar helg här i Vemdalen & förutom den underbara
naturen blir det mycket god mat av någon anledning...
...brukar passa på att göra olika maträtter som inspireras av
naturen & fjällen.
Här kommer ett ovanligt men helt underbart recept på en riktig
Härjedals paj... nämligen Hjortonpaj med västerbottenost.
Pajdegen
4 dl vetemjöl
150 gram rumsvarmt margarin
1 dl vatten
1 msk 12% ättiksprit
Till fyllningen
1 liten purjolök
1 dl hjortronsylt
250 gr Västerbottenost
75 gr Ädelost
4 ägg
3 dl vispgrädde
1/2 tsk salt
Nyp ihop margarinet & mjölet. Tillsätt vatten & ättika & blanda till en smidig deg.
Låt vila ca 30 minuter i kylen.
Skiva purjolöken & förväll den i 5 minuter i kokande vatten. Häll av vattnet & ställ
åt sidan. Mosa ostarna i matberedarna. Vispa sedan ihop ägg, grädde & salt & rör
ihop med ostarna.
Kavla eller tumma ut degen i en pajform, nagga den lite lätt & förgrädda i 10 minuter
i 200 grader.
Bred sedan ut hjortronsylten över pajbotten... fördela sedan den avrunna purjolöken
över sylten.... & sedan oströran ovanpå.
Grädda i 200 grader i 30 minuter & sänk sedan värmen till 150 & grädda ytterligare i
20 minuter... om den blir för mörk, lägg över folie mot slutet.
Pajen är god som den är... men lite torkat renkött är aldrig fel...
eller lite lufttorkad skinka.