Nyårs supé Vemdalen
Förrätt
Avocadcocktail med champagnelök & räkor
Sjud 1 finhackad röd lök i 1 dl mousserande vin tills
vätskan kokat bort. Låt svalna & blanda sedan med
200 gram phiadelphia ost.
Mosa två avocado med en pressad vitlök & 1 tsk pressad
lime. Smaka av med lite salt.
Blanda 300 gram räkor med lite lime juice.
Lägg först avocadoröran i botten på ett glas.
lägg över färskost röran & toppa med räkor & rom.
Huvudrätt
Helstekt Oxfile med hasselbacks potatis renstekt fyllda
körsbärs tomater, champinjonsås & råa lingon.
Efterrätt
Persikoglass med varma Hjortron
Med en ny glass maskin från tomten, så blir det natruligtvis egen
glass som avslutning.
450 gram konserverade persikor
1 ägg + 3 äggulor
1 1/4 dl socker
1 tsk vanilj socker
3 dl grädde
Börja med att mosa persikorna med mixer (ställ åt sidan)
Blanda resterande & kör i glass maskinen i 10 minuter
Blanda ner persikorna & låt den gå i 10 minuter till
Koka upp Hjortron & sockra efter smak & servera med glassen.
Påhälsning av Dagmar
Vilken vinter & vilken jul... smultron som mognar i Stockholm &
sedan kommer en storm som jag aldrig upplevt tidigare...
.. nämligen Dagmar!!!!
Men varför har stormar alltid kvinnonamn & är det verkligen så?
Min sambo påstod att det var en naturlig sak att döpa stormar
& katastrofer efter kvinnor... med ett leende på läpparna!!!
Redan för över hundra år sedan började man namnge stormar i Västindien.
Då fick de namn efter det helgon som uppmärksammades just den dag då
stormen drog in över land.
Under andra världskriget blev det populärt att ge stormarna kvinnonamn.
USA hängde på trenden först 1954 och döpte det årets tre orkaner till
Carol, Edna och Hazel. Och så har det fortsatt.
I Sverige stiftade många samma år en obehaglig bekantskap med Gudrun.
Men namnet Gudrun är inget svenskt påfund utan kommer från det norska
meteorologiska institutet (DNMI).
Norrmännen har döpt sina stormar med ordning och reda och i bokstavsordning
sedan 1995. Först ut var Agnar och Bera med snabbt följt av flera namn, med i
Norge har dom även haft namn som Per... men det vill vi inte i Sverige hänga på...
här vill vi ha kvinnonamn av någon anledning!!!
Så nu stormar alltså Dagmar utanför våra dörrar & hon är hänsynslös... trots
att det värsta nu dragit vidare ut över Bottenviken.
God fortsättning....
Snön ligger kvar på marken & solen skiner... dagen efter Julafton...
helt underbart.
Det är samma känsla varje år... att med så mycket förberedelser med mat &
inköp av julklappar.... så kan det vara över på bara några timmar.
Men att få vara med hela familjen är det bästa... så många & så mycket
god mat!! Helt underbart!!!
Kärleken firade med sina föräldrar i Junsele... lite barnsligt för min ålder
att säga.... jag saknade honom så.
Vi firade vår "egna" lilla Julafton dagen före med Tapas & julklappar...
lite annorlunda kanske, men julmat får man ju ändå så det räcker.
Ett helt underbart halsband i vitt guld, blå topas & diamante... sååå vackert!!!
Så i kväll blir det lite glögg & mys i soffan... lite planer för framtiden kanske....
& Vemdalen såklart... åker dit nu på tisdag & ska vara där en hel vecka.
Nyårs menyn ligger också & planeras... så med en ny fin glassmaskin
från tomten... kan det nog bli Hjortron glass kanske!!!
Traditionella Julkort
Så här några dagar före Julafton känns det riktigt skönt att
allt nästan är gjort.. även att fått iväg årets Julkort i rätt tid.
Men hur många är det som skickar julkort... mer än jag då???
Jag vet inte om det är en tradition eller om det är för att jag
tycker det är så mysigt när jag går till brevlådan & öppnar
för att se om det kommit några Julhälsningar...
... men det är oftast rätt tunnsått med julkort i min låda....
ändå är det sju av tio svenskar som skickar julkort....
fyra av tio önskar God Jul via sms.
Å så har jag naturligtvis hittat en studie... & den visar att "äldre"
personer i åldrarna 59 till 79 önskar sig helst ett traditionellt
julkort.... Hmmm så det är jag & dom äldre som vill ha julkort
i brevlådan då!!!!
Skumtomte Fudge
12 st skumtomtar
50 g smör
1 dl vispgrädde
2 dl strösocker
150 g vit choklad
Några droppar röd karamellfärg
Gör så här:
Blanda alla ingredienser utom den vita chokladen i en kastrull.
Låt koka på svag värme i ca 10 minuter under omrörning.
Tillsätt den vita chokladen och rör tills den smält och massan blivit blank.
Tillsätt några droppar karamellfärg tills du fått önskad färg. Ta av kastrullen från
värmen och fortsätt röra tills massan svalnat lite, eller ställ kastrullen i en skål med
kallt vatten och rör, men inte för länge, för massan stelnar snabbt. Häll upp i en
bakplåtsklädd form (och låt stelna i kylen. Skär i bitar och förvara i kylen/frysen.
Wretmans Catering
Det här är Kerstin Wretman & är ägare av Wretmans som
bland annat har en restaurang i närheten av mitt arbete.
När det nu var dax för årets Julfest med mina kollegor, så
gjorde vi något annorlunda....
... vi nämligen beställde maten från Wretmans Catering.
Förutom Catering, så kan man hyra hem en egen kock...
inte illa tycker jag.... eller får man laga maten själv på
restaurangen... med vinprovning & allt.
En Norrländsk buffé beställde vi, för 275:-/person.
Västerbottenostpaj med sikrom serveras med rödlök och crème fraiche
Rökt rensteksröra
Najadrökt lax med kantareller
(Najad rökt lax... är en gravad lax som sedan är lättrökt)
Spisbröd, nybakat bröd, smör och västerbottenost
Tjälknöl med rotsaksgratäng alternativ potatissallad
Blandad grönsallad toppad med lingon
Hjortronpanacotta
Syltade kantareller hade jag aldrig ätit.. så gott, inlagda i
ingefära & en ättikslag.
Tack Kerstin.. som dessutom körde dit maten själv & hämtade
på morgonen där efter.. med disk, tallrikar & allt!!!
Nu vet jag vart Tomten bor!!!!
Statistiska Centralbyrån undersöker ju lite av varje, men jag
har inte riktigt fattat poängen med vad dom håller på med....
.. inte förrän nu...
...nämligen... vart tomten bor....
Tillvaron har blivit ett mysterium fattigare.
Numera vet vi var Tomten bor
Det har Statistiska centralbyrån räknat fram.
Har inte tomten fattat detta utan dröjt sig kvar med renar och nissar
på någonannan plats, bör han genast flytta. Finspång är bra.
Logistiken talar starkt för Finspång, bara en sådan sak.
SCB har utgått från tomtens ivrigaste kunder – alla under 13 år i Sverige.
Därefter har man kollat var alla barnen bor och sedan med hjälp av tusen
tomtenissar, datorer och oändliga mängder djupt tänkande fått fram ett
demografiskt centrum.
Det finns i skogen utanför Finspång, norr om sjön Mellanjuten,
någonstans mellan Rejmyre och Igelfors.
Vackert och ostört. Perfekt för en säsongarbetare.
Inom 1 mil når Tomten 200 barn, inom 20 mil finns över 701 000 barn.
Vid 30 mil passerar han miljonen.
Tänk vad bra dom är SCB!!!
Blinkande Julbelysning
Nu som sambo, så kommer första "testet"... hur jul ska vara eller inte
vara!! Inte så att vi blir ovänner eller så... utan det är små saker som
jag aldrig förstått.... det här med färgade lampor ute.. & ännu värre...
blinkande så´na. Kan tänka mig vita, men där går gränsen.
Lite dåligt samvete har jag väl haft, men det gick fort över...
men det är som dom brukar säga "Somliga straffar Gud
på en gång"...
Min "kära" granne har nämligen satt upp en blinkande stjärna
som dessutom ändrar färg hela tiden... mellan våra altaner..
det är bara en plastvägg som skiljer oss åt... & där har han
hängt upp den!!!
Så nu blinkar hela min framsida... God Jul... God Jul.. God Jul....
Rynkfri med getingstick????
Har inte så mycket rynkor, för min ålder.. men visst börjar dom
komma även för mig!
Men frågan är... vad skulle man göra för att slippa dom?
Vad skulle Du göra för att dina rynkor skulle försvinna?
Kan du tänka dig att bli stucken av ett bi, för att se lite yngre ut?
Snart finns det även ute i handeln.Forskare har visat att bistick
kan öka produktionen av collagen i kroppen. Collagen ger huden
elasticitet och gör den mindre känslig mot bland annat solskador.
Ansiktsmasker som innehåller bi-gift har i flera år varit en av
kändisarnas absoluta favorit, men den typen av masker har bara
funnits på exklusiva salonger och SPA anläggningar.
Nääää, inget för mig.... men kanske ångrar mig om det blir
riktigt illa...
Kan börja med den här sparbössan.....
Sparbössa i retrostil med texten "Saving up for botox".
En kul present till den som letar rynkor i spegeln eller
den som börjar komma upp i åren.
Årets Julklapp kanske!!!!
Ny toalett !!
Nu under alla Julförberedelser, så ingår det även städning av
större & mindre slag.
En sak som jag irriterar mig på... är att jag har en gammal &
sliten toalett. Det är stört omöjligt att få den ren... förmodligen
för att porslinet har blivit nött.. hur jag än gnuggar & gnor så
ser den aldrig riktigt ren ut.
Så till julklapp önskar jag mig en ny & fin toalett stol.
Nu finns det förståss toalett stolar i olika prisklasser.... så just
den här som är världens dyraste toalett behöver jag inte ha!!
Toalettstolen är utsmyckad med 72.000 bitar Swarovskikristall och
värderas till omkring 860.000 kronor.
Slut med SAAB... konkursen är klar!!!
Ursaaben. Två år senare var den första serieproducerade Saaben klar.
Ja då är det klart ...Victor Muller begär SAAB i konkurs
... precis när jag gått & köpt min fina röda SAAB
... men vem vet... kanske jag gjort en riktig investering..
nämligen att nu börjar den stiga i värde!!!
Hur som helst... reservdelar ska det tydligen finnas... inte för att min
pärla skulle behöva något... just nu, men bra att veta.
Men nu när vintern har kommit, så kan jag bara säga.... vilken
underbar vinterbil... går som på räls i snösörjan!!!
Nu har Muller fått ut ett mycket stort belopp från skattebetalarna, nu
är det dags att låta polismyndigheten utreda om affärerna har gått
rätt till, eller om det kanske finns tveksamheter. Personligen så tror
jag det sista, och jag tror dessutom att ”tveksamheter” bara är
förnamnet. Det är lusigt att en liten sportbilstillverkare som bara har
tillverkat en handfull sportbilar plötsligen ska klara av att driva en
bilindustri, för även om vi skattebetalare har bidragit med miljarder
så fungerar det inte om inte folk vill köpa bilen ifråga. Och nu har det
väl dessutom inte tillverkats en enda bil på nio månader
Griljera skinka!!!
Vet inte om det finns regler om när man får tjuvstarta med att
griljera & äta julskinkan.... hur som helst... idag griljerar jag &
det luktar himelskt i köket... kan bero på att jag gör rimmad
Timjans Fläsklägg oxå...
Slå på ugnen 220 grader
Skär bort svålen, men inte allt fett (skinkan blir torr om du skär bort
allt fett... så spara minst 1 cm & skär "rut-skåror" i fettet)
Ett litet tips innan du penslar på senaps röran... strö Maizena
mjöl på skinkan så fastnar griljeringen bättre!!!
1 ägg
1 msk senap
1 msk fransk senap
1/2 msk socker
1/2 dl ströbröd
(Maizena mjöl)
Blanda samman ägg, de båda senapssorterna och socker. Torka av ytan på
skinkan med hushållspapper. Bred senapsblandningen över skinkan och
strö över ströbrödet.Griljera skinkan mitt i ugnen ca 15 min eller tills
skinkan fått fin färg.
Rimmad fläsklägg & rotmos
Sedan jag såg på Tinas Jul från Vemdalen... blev jag så sugen på att laga
Rimmad fläsklägg.... så idag står stor grytan & puttrar på spisen!!!!
Fläsklägg
2 2 st rimmade fläsklägg
1 st gul skalad lök
ca 10 nejlikor
1 1 st lagerblad
10 st kryddpepparkorn
2 st morötter
Stor gryta till koket
Salladen
2 st ansjovisfiléer
0.5 st rödlök, finhackad
0.5 dl slantade cornichonger
0.5 dl dill, finskuren
Hårt bröd
Smör
Läggen
Lägg fläskläggen i grytan och täck med vatten, låt koka upp,
sjud på svag värme, skumma av och tillsätt kryddor, lök och morot.
Koka i ca 2 timmar eller tills köttet släpper ifrån benet.
Salladen
Hacka ner ansjovis, gurka, lök och dill. Plocka köttet från läggen
i grova bitar och blanda med den hackade ansjovisen, löken,
gurkan, dillen och 0.5 dl senap. Riv lite citronskal och blanda ned.
Servera salladen med fläsklägg i ansjovisburkarna med hårt
bröd doppat i buljongen från läggen och med kärnat smör.
Men när man ändå håller på att koka fläsklägg så är det ett måste
att även koka kålrot, mörötter & potatis... för att göra en egen
rotmos.... & den blir helt underbar när den får koka i buljongen!!!
Manlig Lucia
Vi kämpar för att det ska vara jämligt mellan män & kvinnor.
Och den kampen har man ju följt genom åren... men så blir det
tvärt om.. att män vill ha samma rättigheter som kvinnor &
DÅ... blir det jobbigt för många!!!!
I Östratornskolan i Lund röstar samtliga nior av tradition fram
säsongens Lucia. I år restes frågan om killar fick ställa upp,
varpå saken diskuterades i elevrådet – som efter ett
demokratiskt beslut sade ja.
Vann gjorde Sepehr Gharanfoli... & helt plötsligt började
föräldrarna ringa till rektorn & ifrågasätta beslutet!!!
Så rektorn svarar eleverna att orginalet var ju en kvinna & det
bör man följa som tradition...
... men eleverna protesterar... & svarar... om en tjej skulle vilja vara
Jesus i ett Julspel... så hade det inte blivit några protester!!!!
Själv så är jag väl ingen direkt "Kvinnosakskvinna" & vet att på
dagis får pojkar vara lucia om dom vill... men känner att om
Sveriges Lucia blir man... tycker jag att det gått för långt!!!
Vad tycker Ni???
Lägg en slant i bössan!!!!
Att köpa julklappar till exempelvis mamma & pappa är svårt...
har funderat på att köpa en get... inte en get att ha hemma utan en
symbolisk get som ger fattiga mat för dagen.
Just nu till jul ser man massor som står utanför affärer med
sina bössor till insamlingar som går till vaccin, vätskeersättning,
näringskex, skrivböcker & mycket mer till barn i fattiga länder.
Man är förundrad över om det blir något i bössorna när man
själv lägger ner en tjuga... men det blir det faktiskt.
• Unicef Sverige räknar med att samla in runt 23 miljoner kronor på
julkampanjen där givarna skänker exempelvis vaccin, näringskex eller
malariamedicin till barn i fattiga länder.
• Röda korsets julsatsningar brukar ge runt 20 miljoner. Genom årets kampanj
erbjuds ensamma besök och gemenskap.
• Frälsningsarmén tar in minst 25 procent av årets insamlingsresultatet vid jul.
Pengarna går bland annat till Jul i gemenskap, julklappar och matkassar.
Gör som jag... skänk en tjuga.... eller mer så klart... för det har faktiskt en
stor betydelse!!!!
Julens underbara Hyacinter
Jag bara älskar doften av Hyacinter.. det räcker egentligen
med en enda, så har man juldoften hemma.
Brukar köpa dom på Willys, men väntar lite närmare jul, för
då är dom ännu billigare.. blommningen har så kort tid...
så det brukar vara lämpligt att köpa dom en vecka före ul.
Dom är lika vackra i grupparrangemang, som ensam i en stor tekopp
med lite vitmossa i... kanske med en röd sidenbands rosett på koppörat.
Den klassiska Waldemarsuddekrukan, som prins Eugen formgav 1915,
kan bara köpas på Waldemarsudde. Krukan tillverkas av Gustavsbergs
Porslinsfabrik och finns i fem storlekar.... Tolv så´na skulle vara fint
att ha hemma med vita Hyacinter... men kan nog nöja mig med en..
om jag någon gång skulle komma över den på Loppis!!!
Något som jag aldrig gjort med Hyacinter är att spara dom till våren
för att sedan gräva ner dom ute... med Narcisser har jag gjort det
massor med gånger... & dom blir så fina. I år ska jag spara dom i
alla fall, för att sedan gräva ner dom på ängen i Vemdalen.
Julens Kalorier....
När det gäller Julbord & julmat har jag redan börjat lite..
Var på Ikea premiären för årets julbord med min sambo...
i morgon blir det en repris med mamma & pappa.
Till helgen ska jag till Junsele & äta en julbuffé i "Kåtabyn"
& på jobbet är det i full gång med skolkökets Julbord.
Nu är jag väl inte direkt överviktig, men visst kommer tankarna
om den närmaste tidens kaloriintag!!!
Försöker vara optimistisk genom att muntra upp mig själv med
possitiv information...
... bara genom att vila en hel dag, så gör man av med 1500 kcal.
med lite lagom motion.. så gör man av med 3000 kcal.
Så här långt låter det riktigt bra... men om jag nu börjar med en
kopp glögg... 156 kcal & vill jag ta en snaps till sillen... jag då är
det ytterligare 450 kcal.
... & sedan all Julmat...Hmmm.. får räkna med många & långa
hundpromenader i vinter... & en massa 1500 kcal vila där
emellan!!!!
"Reliker" i dag
Ordet "Relik" för mig till tankar om kyrkor & gamla skrin.
Har inte tänkt något nämnvärd om det, men läser att "Relik" har
fått en helt annan betydelse idag eller åtminstone är begreppet
större än det har varit.
Reliker, legender och historiska föremål är populärare än någonsin.
Finns det en historia att berätta blir auktionsvärdet mångdubbelt stort.
Reliker är ett ord som kommer från latinet och betyder kvarlevor. I dag delas
reliker in i olika klasser, beroende på hur viktiga de är rent historiskt.
Första klassens reliker förknippade med Jesus: till exempel bitar av korset,
törnen från törnekronan, spikarna. Skelettdelar från ett helgons kropp
räknas också till denna kategori. Andra klassens reliker är ett helgons
klädesplagg och ägodelar. Tredje klassens reliker är föremål förknippade
med första eller andra klassens reliker.
.
Men sedan har vi också populärkulturens personligheters kvarlevor
och de politiskt historiska personernas ägodelar. I vissa fall kan man
ju faktiskt undra om inte kändiskulturen snart borde få
"relikstämpel" på vissa ting.
I varje fall om man tittar på vad de har kostat på auktioner runtom i världen.
Vad sägs om motsvarande 29 miljoner kronor för den vita klänning (skapad
av William Travilla) som Marilyn Monroe bar i filmen "Flickan ovanpå" från 1955?
En flytväst från "Titanic" såldes i New York för 300 000 kronor.
Adolf Hitlers tavlor är, om än undermåliga, mycket dyra. Nyligen
såldes tre akvareller på en auktion i Tyskland för 500 000 kronor.
Här i Sverige har vi en auktion som nyligen hölls på anrika Bukowskis i
Stockholm, nämligen kvarlevorna från Ingmar Bergman. Då var nästan
folk som tokiga på Bukowkis. Bland annat såldes Bergmans gamla
papperskorg för 11 000 kronor.
Tycker att det har blivit rätt skrämmande vad människor kan betala
för numera döda fd. kändisars tillhörigheter. Samlarvärde eller ej...
pengar verkar det inte vara brist på.
Gravad strömming i äppelsås
1/2 kg strömmingsfilé
5 dl vatten
1 dl ättikssprit (12%)
1 1/2 msk salt
4 msk socker
Sås:
3 dl gräddfil
1/2 dl senap
1 hackat syrligt äpple
2 msk bostongurka
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
1/2 dl hackad gräslök
Blanda vatten och ättikssprit i en skål. Tillsätt salt och socker och rör tills
det har löst sig. Lägg ner filéerna i lagen, rör om.
Ställ in i kyl och låt dem ligga tills köttet blivit vitt och fast, ca 8 tim.
Häll bort lagen och drag skinnet av strömmingen. Blanda ihop
ingredienserna till såsen. Varva strömming och sås i en burk.
Ställ i kyl för att mogna ca 1 dygn före servering.
Hållbar 1 vecka i kyl.
Pannacotta till Advent
Receptet är beräknat för 4-6 personer eller 12 små glas.
2 st gelatinblad
1 1 st vaniljstång
1 1 dl rårörda lingon
5 5 dl vispgrädde
0.5 0.5 dl strösocker
6 st smulade pepparkakor till garnering
Börja med att lägga gelantinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter.
Dela vaniljstången & skrapa ur fröna i en kastrull, lägg även i
stången.
Koka upp lingon med grädde, socker, vaniljstång & frön. Låt sjuda
i ca 3 minuter.
Ta upp vaniljstången & mixa lingongrädden med stavmixer.
Ta upp gelantinbladet ur vattnet & vispa ner dem i lingongrädden.
Fördela i små glas & låt stå i kylen i minst 5 timmar.
Vid servering strör du över pepparkakssmulor.
Egen Tid....
Den här helgen har jag varit "ensam" hemma & utan bil pågrund av
att min sambo har "krockat" med sin bil, vilket medförde att han
lånade min när han har jobbhelg.
Först tänkte jag... vad isolerad jag kommer att bli... ensam, ingen bil,
bara vara hemma & inte göra något..
... men vilken underbar helg!!! Inte för att kärleken varit borta... utan
för att jag har haft "EGEN TID".
Alla har vi behov av lite egen tid då och då. En avsatt tid för avkoppling
och nedvarvning. En välgörande paus mitt i vardagslunken.... men det är
så lätt att glömma bort... man tänker, nu när jag är ledig ska vi göra det
& vi ska åka dit... & till slut blir ledigheten till en massa krav... inte
medvetet, utan det bara blir så.
Jag tycker att jag i vanliga fall tar vara på den "egna tiden".. med att bada
med tända ljus, laga god mat, promenader & vara i trädgården...
... men den här helgen har varit helt annorlunda... så kravlös & ändå har
jag fått så mycket gjort... & känner mig så utvilad.
.. så utan jag har vetat om det.. så är egen tid för mig.. att få vara ensam
en stund... inte att jag skulle vilja vara utan min sambo.. inte alls, ser
framemot att han ska komma hem efter jobbet... längtar mer än någonsin
.... Mmmmm är så utvilad!!!
Hur tar du hand om din EGNA TID?
Lovikka vantar så klart!!!
Trenden att saker och ting ska ha en berättelse och ett meningsfullt innehåll
gynnar vanten. Även om Lovikkavantar inte längre tillverkas under ett bestämt
varumärke. Det faktum att den numera är handstickad och riskerar att dö ökar
auran av exklusivitet och romantik.
Jag älskar lovikka vantar... både för att dom är varma & för att dom är så fina.
Men köper man ett par ute nu så står det faktiskt att dom är gjorda i Kina??
Företaget "Heart of Lovikka" har gjort ett stort försök att få märket
Lovikka att säljas utomlands.... genom att blandannat göra en bikini
av den???? Vilket land vill ha en sådan? Island?
Nä... jag vill ha vanliga Lovikka vantar med tofsar & allt... så det blir
till att sticka ett par själv.
... Se bara vad varma dom är:)
1892 stickar Erika Aittamaa, 26 år och boende i byn Lovikka,
den första vanten. Hon lever till 1952.
Erika Aittamaas familj i byn Lovikka är fattig och för att tjäna mer pengar
stickar hon vantar och säljer. En kund som beställt ett par riktigt tjocka
vantar blir missnöjd när de blir för hårda. Erika ruggar upp ytan,
vanten blir mjukare och ulligare – Lovikkavanten är född.
Isskrapa by Lovikka
Jul gotta med choklad
2 dl grädde
2 dl ljus sirap
2 dl strösocker
200 gram mjölkchoklad
Koka ihop grädde, sirap och strösocker till en kola. Tar c 15-25 min.
Gör ett kulprov efter 15 min och om det börjar bli klart med
ca 2 min mellanrum.
Kulprov: Droppa lite av kolan i kallt vatten. För mjuka kolor skall det precis
gå att forma till en boll. För hårdare skall bolen bli ganska fast.
Häll kolan i en form klädd i bakplåtspapper. Låt stelna lite. Smält
chokladen över vattenbad och bre över. Låt svalna ytterligare en
stund och skär i önskade bitar. Förvara i kylen.
Dom kan göras på två sätt. Mjuka och ganska höga. Kan även göras
plattare och lite knaprigare, blir mer som daim då
Variant!!! När du smälter chokladen... strö ner lite chili ... & sedan kan
man strö lite flingsalt på chokladen som topping.. Mmmmm
Pepparkakor med lax & ostkräm
100 gram kallrökt lax
1 sellerisjälk
1 dl créme fraiche
100 gram färskost
20 pepparkakor
1. Strimla laxen fint. Skär sellerin i tunna skivor.
Rör samman crème fraiche och färskost till en
jämn smet. Vänd ner lax och blekselleri.
2. Lägg en klick på varje pepparkaka och täck
med en annan.
Annorlunda & supergott som en enkel förrätt nu så här före Jul.
The Clinic Bar
För många år sedan var jag i Singapore... & bland annat såg jag dom
två superhöga tornen....
Men något som jag tydligen missade var en bar som heter The Clinic.
The Clinic ligger mitt i Singapores pulserande nöjeskvarter Clarke Quay i
närheten av floden.
På kliniken är det annan medicin som serveras till gästerna som
erbjuds plats i guldlackade rullstolar vid obduktionsbord eller i
sjukhussängar. Belysningen kommer från operationslampor.
På drinkmenyn finns färggranna drinkar och gästerna kan välja
att få dem i provrör, i en doktorsväska med is och sprutor eller utrullade
på droppställning. På menyn finns drinkarna Morphine-X, Bloodtransfusion
och Overdose. En "blodtransfusion" via dropp kostar 250 kronor
Många tycker att den är av "tvivelaktig smak"... & visst kan man kanske
tycka det... men fullsatt har dom trots att det är så höga priser...
Om jag åker till Singapore igen, så kan jag helt klart åka dit & smaka på
en "blodtransfusion".