Taco tallrik a´la Vemdalen
När vi åker upp till stugan på fredagar, så vill vi ha något enkelt, snabbt &
gott att äta när vi kommer fram.
Då gör vi nämligen en Taco tallrik, men inte vilken Tacotallrik som helst....
utan den största som kan inbringas.
Taco köttfärsen har jag redan gjort hemma....
... sedan lägger jag massor med nachoschips på ett stort uppläggnings fat.
Klickar ut köttfärsen, på med hackad lök, majs, jalapenos & till sist strör
jag massor med riven ost på.
In i micron tills all ost är smält... på med tacosås & cremé fraiche.
Klart.... tänd ljusen & öppna vinet!!!
Det här är så enkelt & det blir inte en massa skålar.... inte så mycket
grönt kanske... men gott är det.
Nu är det klippt!!!!
Ny fars med Dröse/Norberg. Förväxlingarna på salong Boris & Boris är
hårresande. Här har brudparet Elin & Andrée bokat tid för att göra sig fina.
Inget blir som någon tänkt sig. Varken klippningar, håruppsättningar
eller tatueringar.
Lördagen den 18:e februari har vi bokat en weekend på Södra
Berget i Sundsvall... det är med showpaket, logi, frukost,
tvårätters supé samt musikunderhållning.
Lite utöver det vanliga, eftersom när vi är lediga åker vi alltid
till stugan i Vemdalen.. men den här helgen blir det lite extra.
Ska bli riktigt kul... med revy, mat & gott vin.
Så till den ständiga frågan.... vad ska man ha på sig????
Bara en bra bok....
Ett roligare sätt att skriva upp vad man handlar, för att därefter
...varje dag skriver du upp tre bra saker man har gjort.
Behöver inte vara några märkvärdigheter.. bara små fina vardags
saker som lätt annars hamnar i glömska.
Mindre glada dagar kan man titta i boken & känner sig snabbt hoppfull
om en bättre dag!!!
"Jag minns det som mycket större"
Olof Astrup Hällqvists målning "Jag minns det som mycket större" finns nu
att beskålda på Liljevalchs i Stockholm.
Målingen får mig att tänka på när man återvänt till ställen där man var i
sin ungdom.... eller när man var riktigt liten.
Mina första år, fram tills jag fyllde tio, bodde jag i Granlo Sundsvall.
En gång tog jag med mina barn för att visa vilken stor lekpark vi
hade på framsidan.... väl där, så var det bara en liten sandlåda:)
Även den långa vägen till skridskobanana... var kort... & den stora skogen
var bara en dunge!!!
Gillar inte förändringar
"Min förra sort"
Vet inte när jag började med foundation... men det var min
äldsta dotter som "lurade" mig att börja... & sedan var jag fast.
På somrarna använder jag inte detta i lika stor utsträckning, men
när sommar färgen falnar... så kommer denna kräm till sin
användning.
I går var det dax att köpa en ny... för den gamla tagit slut... &
gammal måste den varit... & dryg oxå, för när jag stod där på
Kicks berättade expediten att den där har utgått ur sortementet
för MYYYYcket länge sedan.
Inte ens numret & färgen fanns kvar länge!!
"Min Nya"
Det var bara att gå igenom alla sortiment för att hitta en liknande
... återstår bara om den är lika dryg & täckande som min förra.
Jag har nämligen kommit till den åldern då jag INTE gillar
förändring.... jag vill helst ha samma foundation som jag alltid
haft!!!
Finsk Kurpitsapiirakka
När temat i skolköket var Finland, kändes det som en riktig utmaning.
Aldrig har jag fått jobba så hårt för att hitta ett typiskt Finskt recept,
som varbåde enkelt & samtidigt något som mina elever
skulle gilla smakmässigt.
Finsk kurpitsapiirakka
Ugnsvärme 225 grader
Börja med att smörja in en ugnsfast form.
6 Potatisar
2 stycken Zucchini
4 Ägg
400 gram Keso
2 Gula lökar
4 msk Vetemjöl
Timjan
Salt
Skala & riv potatis, Lök & Zucchini & lägg i en skål.
Blanda sedan ner resten i skålen & rör om.
Smaka av med salt & Timjan.
40 minuter i ugnen eller tills kakan har fått fin färg & stelnat.
Till detta åt vi leverbiff med bacon & kapris sås.
Blodpudding i Hundskålen
När Asta kom in i mitt liv, började jag snabbt att skämma bort
henne när det gällde mat.
Det började med lite rester i torrfodret & slutade med blodpudding
i små tärningar.
Nu har det blivit så illa att hon tittar först ner i matskålen...
... finns det ingen blodpudding blandat i torrfodret ... så går
hon & lägger sig & surar.
Tydligen är Asta inte den enda hunden som har fallit för den här
blodpudding dieten:)
Kryssnings Kväll???
Så mycket det har skrivits i alla tidningar om den tragiska olyckan med
kryssningsfartyget Costa Concordia i Italien...
... men tidningen Ångermanland den 16 Januari... placerade nog inte
rubrikerna på rätt plats... eller?
Piratkopierat Vin
I Kina, där starksprit och öl traditionellt konsumeras, är vin en relativt
ny erfarenhet. Det är först de senaste åren det vunnit popularitet
som en dryck för samhällets framgångsrika. Vitt vin ses allmänt som
något endast för kvinnor, medan rött vin, då särskilt franska viner
och i synnerhet de från Bordeaux, fått ett kraftigt uppsving,
som fått priserna att stiga.
Ett eftertraktat bordeauxvin kunde förra året kosta uppemot 60 000
kronor i Kina. Det skedde efter att det blivit populärt att
ge bort som gåvor.
Det här har gjort att en marknad för Piratkopior har öppnats för
finare viner....
....Tio tusen är vad en tom flaska av märket Château Lafite Rothschild
1982 kan inbringa i Kina.
Den tomma flaskan med den statustyngda etiketten fylls sedan med
billigare vin, ibland producerat i Kina, ibland importerat, och säljs
som om den vore äkta.
Flaskorna ser äkta ut. Det är bara genom innehållet i dem bedrägeriet
kan upptäckas. Och hur kan man, undrar kinesiska vinhandlare, kräva
av kinesiska poliser att de ska veta hur ett visst franskt vin smakar?
Tjuvstart på semlor
En månad kvar.... men visst kan man tjuvstarta...Mmmmmm
50 g margarin
3 dl mjölk
50 g jäst
1 ägg
1 dl Kesella
1 dl socker
1/2 tsk salt
1 tsk kardemumma
ca 12 dl Vetemjöl
1 tsk bakpulver
Som ni ser så använder jag både Kesella & bakpulver....
det här gör att dom blir både fluffigare & lätta... blir inte
kompakta & torra som egna många gånger kan bli.
Smält margarinet, blanda med mjölken, värm till 37°. Rör ut jästen med lite
av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, ägg, Kesella, socker, salt,
kardemumma och mjölet utrört med bakpulvret. Arbeta ihop till en
deg. Låt jäsa i 30 min. Baka ut till ca 15-20 bullar, platta ut dem något.
Jäs ca 30-40 min. Grädda ca 10 min i 225°.
Gröp ur lite av degen i bullen & blanda den tillsammans med mandelmassa
& grädde.... lägg tillbaka i bullen & på med mera grädde.
Hundlek med Isbjörn
Hur många gånger har man inte hört talas om olyckor med Isbjörnar &
varningar vad farliga dom är.... men dom här bilderna var rätt gulliga
tycker jag... en hund som leker med en isbjörn....
Kajsas Kök i Vemdalen
Det har blivit populärt att handla mat i olika matvagnar som är uppställda...
till stor del handlar det om Thai mat... men på vissa ställen serverar dom
även annan mat.
I Vemdalen har en kvinna öppnat "Kajsas Kök" med hämtmat som har lite
vildmarks tema.... vad sägs om en Renkebab för 80 kronor.
Idén är lockande.... har alltid velat öppna en liten restaurang & det här
är verkligen en bra start utan att behöva investera i allt för mycket
pengar.... men jag vill nog ha några bord i alla fall... rödrutiga dukar...
Men nästa gång vi åker upp till stugan, så blir det till att äta hos Kajsas...
för Tonys Pizzeria är ute... dålig service & dålig kvalité på det som
serveras.
Norska Lompe med vildmarks fyllning
Lyxigt & enkel bjudmat i stället för Tacos en fredags kväll.
"Skolköks recept"
Koka 1 kg potatis & låt svalna.
Mosa eller som jag gjorde använd potatis press.
Blanda... gärna med händerna... ner minst 2- 3 dl vetemjöl
& lite salt... Lägg ner på ett bakbord & knåda tills du får en
fin & slät det... ska kännas som trolldeg lite!!!
Gör en rulle av degen & dela den i åtta delar & kavla ut varje
del till en kaka.... använd MASSOR med mjöl.... överskottet kan
du borsta bort vid stekningen.
Värm en stekpanna & stek brödet utan fett tills dom fått en fin
gyllen brun färg.... lägg mellan två köks handdukar.
Fyllning
Stek 8 färska champinjoner med 1 finhackad gul lök
Smula ner 1 1/2 köttbuljong tärning.
Lägg över i en skål tsv.
Stek nu ett paket med vildmarks skav... lägg tillbaka grönsaksröran
i stekpannan... tillsätt 1 dl créme fraiché & 1 msk messmör.
Klicka en stor klick i varje bröd & strö lingon över ( finns billligt att
köpa på Willys om man inte har egna i frysen)
Smaklig måltid!!!
Norska Äppel munkar
Förra veckan jag hade skolkök var temat Norge.... nu är inte det Norska
köket känt för sina gormé rätter... men jag hittade något sååå gott.
Jag älskar att laga mat, men inte att baka & mycket beror nog på att
jag sällan lyckas med det jag gör & inget tålamod har jag heller...
... men den här sk. "Muffins - Munken" blev heeelt otroligt god & bra.
Börja med att slå på ugnen på den ovanliga temperaturen 190 grader.
1 1/2 dl mjölk
1 dl olja
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl strösocker
3 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
Fyllning och garnering:
1 dl äppelmos
75 gram smör
2 dl strösocker
2 tsk kanel
Häll mjölk, olja, ägg & vaniljsocker i en bunke & vispa med en gaffel
&jag vispade den faktiskt med en vanlig handvisp)
Blanda försiktigt ner strösocker, mjöl & bakpulver.
Använd gärna amerikanska muffins formar... dom med plats för sex stycken.
Smöra in dom & ströbröa.
Lägg några skedar av smeten i botten på muffinsformarna. Lägg i en matsked
med äppelmos & toppa med resten av smeten.
Grädda i ugnen i ca 20 - 25 minuter.... Under tiden så smälter du smör/margarin
i en kastrull. Blanda strösocker & kanel i en tallrik.
När dom är klar plockar du ut dom försiktigt med en kniv... & penslar på smöret...
dom suger åt sig bra:)
Rulla dom i Kanel & socker.... Klar!! & du har fått de godaste munkarna någonsin...
utan att ha en fritös!!! Man kan lådsas att dom är lite nyttigare:)
Mitt nya "fodral"
Mitt nya "fodral"... lite väl mycket kan tyckas... men helt underbart
tycker jag. Ibland kan man behöva lite extra "bling-bling".
Inte lätt att få tag i snygga skal till just 3:an eftersom allt som
finns i butik passar bara till Iphone 4.
Men på Butik Glitter fanns det en enda kvar.... nästan ödet då eller?
"Home" vägg ord
Den här köpte jag på Claes Olssons här om dagen & den blev
hur snygg som helst när jag placerade den ovanför öppningen
in till vardags rummet!
Tulpanens dag 2012
Idag är det tulpanens dag.... & det går inte att ta miste på att
det är det första vårtecknet.... att snart är det vår.
Pratade hemma här om dagen, att om bara tre månader sitter vi
ute på våran underbara altan igen & äter något gott....
... tre månader låter inte långt borta!!!
Och kommer det ingen rejäl snöstorm nu... så kommer det att gå
fort i år att den lilla snön som finns tinar bort!!
Men tillsvidare, får våren komma in med en stor bukett med
tulpaner i olika färger.
Slut ätet på Korv med bröd
Jag bara Äääälskar kokt korv med bröd & äter det som mellanmål
eller som lunch väldigt ofta!!!
Billigt är det också.. både på Ikea & på Ica Maxi kostar korven bara
fem kronor styck, så är jag jätte hungrig så tar jag två.
Men det jag läste idag, får mig att tänka om... nämligen att det är
mycket cancer framkallande. Nu säger ni säkert, att det är ju nästan
allt som man äter & att det bara en något nytt som dom vill skrämma
oss med... men det här är faktiskt riktigt sannt!!
Studien visar att risken att drabbas av cancer i bukspottkörteln ökar
med 19 procent för varje 50 gram processat kött som äts per dag.
Det motsvarar ungefär en varmkorv.
Det är inte köttet i korven i sig som är farligt utan de ämnen som tillsätts
för att öka hållbarheten. Exempelvis nitriter.
Man betonar dock att bukspottkörtelcancer är en relativt ovanlig
sjukdom. I Sverige får cirka 900 personer diagnosen varje år,
framför allt personer över 65 år. Å andra sidan är det en mycket
svårbehandlad cancer.
Så mycket vackert på samma gång...
1955 formgav Yngve Ekström en låg pinnstol för Stolab som fick namnet
Arka. Arka har en särpräglad formgivning som bygger på tre olika cirklar.
Den så karaktäristiska formen gör att stolen passar lika bra som
solitär som i en grupp om flera stolar.
Nu när vi håller på att tömma min sambos förra lägenhet, hittade jag
denna vackra skapelse i ett hörn... vilken lycka!!!
Visst är den vacker? Den tar lite plats, men det är den värd. Har
flyttat den fram & tillbaka, men nu har den äntligen fått sin rätta
plats i gästrummet.
... & vad hittar jag mer... jo detta vackra gustavianska hörnskåp.
Även den tar sin plats... men finns det hjärterum... så finns det!!!
Den fick helt plötsligt plats i vårat sovrum....
... snabbt fyllde jag den med gammalt porslin, så nu har jag
ett helt köksskåp tomt, som jag kan fylla med mer saker!!!!
Den här gamla byrån var jag lite tveksam till... tar ännu mera plats,
samt att den är rätt flidd & vatten skadad.
Men den har fått sin plats... till ett framtida renoverings objekt.
Tanken är väl att den ska få samma färg som hörnskåpet... men
det är bara i planerings stadium ännu.
"Så ska det låta"
Det här är ett av mina favorit program & sedan Peter Settman kom in i bilden
så tycker jag att det blev ännu bättre... men det finns ju delade meningar om
det....
Nu är han på gång igen... med ännu en serie av detta toppen program.
Det som är ännu bättre den här gången är att det är på söndagar med
start den 22 Januari & inte som tidigare på fredagar.
Till årets omgång av "Så ska det låta" har ett nytt moment lagts till –
en tävling kallad Bokstavsleken.
Tv- hallåorna försvinner....
Sveriges Televisions värdar och värdinnor har snart presenterat sina sista
program. I slutet på vintern försvinner hallåorna ur bild och övergår till att
informera om tv-tablån enbart genom sina röster.
Själv kommer jag i håg Anita & Televinken... en tv-hallåa att
minnas.... & inte vet jag, men visst kommer man att vänja sig
vid att böra höra en röst som presentatör, men det är något
visst att se personen & inte bara höra en röst.
TV 4 har inga planer på att ta bort kanalens hallåor. Där tycker man att
hallåorna ger både ansikte och röst till kanalen och gör värdefull
”crosspromotion” – alltså marknadsför program som visas i våra andra
kanaler, det stärker deras varumärke.
Tv 4 vill att man ska känna sig välkommen till kanalen & det tror jag
också är själva grejen med hallåor.. men nu tittar man inte så ofta på
Svt.... & inte har dom så mycket att presentera heller enligt mig!!!
Film "Försvunnen"
Såg filmen Försvunnen i går med Sofia Ledarp & Kjell Bergqvist.
Filmen var väl inte unik i sig, men höll skrämsel känslan kvar
från början till slut. Min sambo gillade den inte, men jag tror att
det var att jag identifierade mig så med Malin i filmen... för det
kunde ha varit jag..... eller?
Handling:
Varje år försvinner människor spårlöst i Sverige . Vi läser om försvinnande
i pressen, men det kommer ju inte hända just oss, eller hur? Malin är en
kvinna i trettioårsåldern som bestämmer sig för att bryta upp, lämna sin
hemstad och börja om på nytt långt därifrån. En tidig höstmorgon tar hon
sitt flyttlass och ger sig iväg. Men under en paus vid vägkanten blir
mardrömmen verklighet. När det verkligen gäller måste man hitta sin inre
styrka och aldrig ge upp.
Vilken är din bästa Kärleksfilm?
Romantik, kärlek, brustna hjärtan, brinnande förälskelser, omöjliga
relationer, lyckliga slut - välbekanta ingredienser i kärleksfilmens
förlovade land.
Och filmer på temat romantik av olika slag finns det gott om -
men vilken av dem är bäst?
Vilken är din bästa kärleksfilm?
Några av mina favoriter är....
*Pretty Woman (1990)
*En officer och en gentleman (1982)
*Dirty Dancing (1987)
*Borta med vinden (1939)
*Notting Hill (1999)
& The Bodyguard
Årets klädsnackis!!!
Såhär när 2011 just tagit slut känns det inte mer än rätt att ställa
några snabba frågor till mannen som skapat 2011-års största
klädsnackis. Thomas Adams, vd för norska Onepiece.
Hur gick det här till?
– Jag och mina kompisar Knut och Henrik satt och funderade på
hur man skulle få till det perfekta mysplagget utan att för den
sakens skull se ut som om man var på väg till gymmet.
Någon kom på ”varför inte sy ihop en sweatshirt med ett par mysbrallor
så slipper man den tajta resåren i midjan!” och så kom någon annan på
”låt oss göra den så stor att ingen kan komma på tanken att träna
i den” – så var onepiecen född!
Både stora & små ser man överallt gå omkring i den här sk.
overolen... & högst på önskelistan nu i jul & även till
födelsedagen önskade mitt barnbarn en sådan... Hmmm
får se om vi kanske kan ha en lika da´n Simon & mormor!!!
The Voice Sverige
Nu är tiden för idol över & det har blivit ett litet tomrum för
mig på fredagar.
Storsatsningen ”The voice” är programmet som ska ta över efter ”Idol”.
Den här gången satsar TV 4 på ett snällare format, baserat på en
internationell succé.
Det är Petter, Magnus Uggla, Carola och Ola Salo som kommer att bli
dom nya programledarna.
I ”The voice” är det inte bara deltagarna som ska övertyga, det gäller
även för coacherna att samla ihop ett riktigt starkt gäng. Varje artist
ska bilda ett lag bestående av tolv sångfåglar som de vill göra till
fullfjädrade artister.
Precis som i ”True talent”, höstens talangjakt i TV 3, har de fyra
coacherna sina ryggar vända mot deltagarna när de sjunger
för att enbart rösten ska fälla avgörandet. Något som ibland
ställde till problem för coacherna.
Premiär nu på onsdagskväll. Första veckan visas tre program på
raken. Efter det sänds programmet på fredagar.
Inledningsvis väljer coacherna ut tolv artister. I nästa moment väljer
de ut sex av de tolv som går vidare i tävlingen.
Den 24 februari inleds den avslutande fasen med livesändningar.
Final blir det den 24 mars.
Med en viss saknad, så får jag se om jag blir ett "The Voice" fan....
tvivlar på det, när jag inte gillar upplägget på programmet....
... inte är jag så förtjust i coacherna heller.. så det återstår att se.
Hur tänker du göra? Kommer du att följa den här nya program
serien?