Kokt Torsk i äggsås
Förr var Torsk "fattigmansmat" men idag så är det lyxmat. En gammal
maträtt som är så god är just Torsk i äggsås.
800grtorsk filé
2kryddpepparkorn
1lagerblad
flingsalt
Äggsås med persijla
4ägg
4dlmjölk
1dlvispgrädde
2mskvetemjöl
1dlhackad persilja
salt peppar & socker
2msksmör
Skölj fileérna och gnid in dom med flingsalt runt om, lägg i en bunke. Krossa
kryddpepparn grovt och lägg ner i bunken med ett lagerblad.
Låt fisken ligga och "rimma" i en timma innan tillagning. Koka upp en kastrull
med vatten och en grovt hackad lök.
När vattnet stormkokar, lägg ner fisken, sätt på ett lock och dra av från plattan.
Låt sedan stå och dra i 12 minuter. Sedan är fisken klar.
Äggsåsen:
Hårdkoka äggen i ca:10 min. Skala och hacka dom. Lägg smöret i kastrullen
och ha i mjölet. Rör runt tills det har blivit en slät röra.
Häll i mjölken och grädden och rör om. Låt såsen sjuda sakta i 10 minuter.
Smaka av med salt, socker och peppar, ha i ägget och den hackade persiljan.
(Att smaksätta en vitsås med socker & salt brukar jag ha som grundregel...
en del salt & två delar socker)