Silltårta till Midsommar
Första gången jag åt silltårta var på min skolavslutning när jag läste till
undersköterska. Alla hade med sig någon maträtt & en klasskamrat hade
gjort denna helt underbara tårta.
Börja med att smälta 75 gram med margarin & blanda detta med mixerstav
tillsammans med 200 gram kavring.
Tryck ut degen i en form med löstagbara kanter & låt stå i kylen i minst
15 minuter.
Gör sedan själva fyllningen. Börja med att hälla av spadet från en burk
med matjesill i ett durkslag. Obs spara spadet!!! Hacka sillen i bitar.
Blötlägg 3 stycken gelantinblad i lite vatten.
Finhacka en röd lök & blanda den i en bunke tillsammans med den hackade
sillen, 1 msk sillspad, 1 burk kesella, 3 dl gräddfil samt lite svartpeppar.
Plocka upp gelantinbladen & smält dom på svag värme för att sedan blandas
ner i gräddfilsblandningen.
Häll över fyllningen på själva botten & låt den stå i kylen över natten.
Garnera med finhackad gräslök & rödlök... gärna med gräslöks blommor.