Plommon marmelad
Mamma & pappa brukar bjuda på en bit knäckebröd, en god ost & en
klick med plommon marmelad... Mmmmm bland det godaste jag vet.
Idag kom mamma & pappa på besök & hade då med sig en
påse med mina favorit plommon... & vad gör man då?
Jo! Plommon marmelad
1 kg plommon, t ex Viktoria
1/2 citron
2 msk riven färsk ingefära
2 msk vatten
500 g syltsocker
Skölj plommonen och lägg dem i en gryta. Skiva citronen tunt och lägg
i grytan tillsammans med ingefäran. Häll vattnet över och låt koka på
svag värme utan lock i ca 40 minuter. Plocka upp kärnorna (ett tips
är att räkna plommonen innan du lägger i dem...) och häll i sockret lite
i taget. Rör om ordentligt och låt koka i ca 15 minuter.
Gör marmeladprovet.
Är marmeladen färdig, häll den i rena varma burkar. Förvara i kylen.
Vill så gärna ha ett alldeles eget plommonträd i min lilla trädgård.