Primörfesterna är i gång
I takt med att svenskarnas matintresse ökar har också primörfesterna blivit fler.
Snart kommer de första – och passa på för primörtiden är kort.
Efter årets rekordkalla och långa vinter känns våren extra välkommen. Och nu
går det fort. Årets första svenska grönsaker, gurka och potatis, har redan
skördats och sålts till skyhöga priser. Och myllan riktigt pirrar av alla olika
primörer som är på väg att spränga ytan och möta solen.
Rabarbern syns redan, nässlorna och vårmusseroner är på väg och snart
kommer de senaste årens primadonna – den gröna sparrisen. Svenskarnas
intresse för färsk sparris har ökat så mycket att odlarna, trots att de blivit
fler, knappt hinner med.
Morsdags Kaka med Rabarber & hallon
En kakform med löstagbar kant, ca 23 cm
Ugn 175 grader ca 1 timme
-
5 - 6 rabarberstjälkar
-
1 dl frysta hallon utan socker
-
75 g smör
-
3 dl socker
-
2 ägg
-
3 dl vetemjöl
-
2 tsk bakpulver
-
4 tsk vaniljsocker
-
1,5 dl filmjölk eller gräddfil
-
några msk kanel och strösocker till rabarbern
Sätt på ugnen. Smöra och bröa kakformen. Smält smöret i kastrull,tag bort från värmen
, rör i socker, ägg, mjöl, bakpulver, vaniljsocker och sist filen. Häll i kakformen. Skär
rabarberstjälkarna i skivor, blanda socker och kanel i en plastpåse och skaka runt
rabarberbitarna i påsen, häll sedan ut över kaksmeten. Strö över de frysta hallonen.
Tryck ner rabarber och hallon lite lätt med en gaffel. Grädda nertill i ugnen,ca 50 - 60
min, prova med sticka. Godast lite varm och nybakad, kan också frysas. Vaniljsås
är extra gott till.
Man kan ha det sämre än att njuta av späda rabarber eller sparris med smält smör,
lite salt, balsamvinäger och parmesan.