Paj... inte som andra...
Paj i alla de former är bland det godaste jag vet... kanske inte alltid de nyttigaste
eftersom pajdegen innehåller så mycket fett & även att man använder mycket ost
& grädde.. men nu har jag hittat en annorlunda paj... & dessutom vill jag tro att
den är betydligt nyttigare än våra vanliga pajer.
Världens godaste grekiska paj, 4-6 portioner
1 paket filodeg (ca 250-300 gram)
4 ägg
300 gram fetaost
500 gram fryst, tinad spenat
Citronskal från en citron
Peppar/Salt/Timjan/Paprikapulver
Olivolja
Färsk timjan
***
Blanda ihop ägg, fetaost och kryddor med en gaffel.
Stek spenat i olivolja. Krydda med citronskal. Blanda i äggsmeten.
Ta ett bakplåtspapper. Skölj och skrynkla under rinnande vatten för att göra
mer rörligt. Lägg det på arbetsytan.
Lägg på ett lager filodeg på bakplåtspappret, se till att arean av filodegen
är större än stekpannan. Ringla över olivolja och paprikapulver. Lägg på
ett nytt lager. Olja, paprikapulver. Nytt lager. Totalt 3-4 lager.
Inte för noga med hur det ser ut. Dra över bakplåtspappret med
filodegen i stekpannan.
Häll i äggblandningen. Vik över degen som sticker utanför stekpannan så
att äggblandningen blir täckt. Ta bort överflödigt bakplåtspapper.
Sätt stekpannan på spisen i 2-3 minuter för att skapa en krispig yta.
Strö färsk timjan och paprikapulver över.
Sätt in pajen i ugnen för att bli klar (om stekpannan inte tål ugnen
så lägg över hela pajen i en rund bakform efter det att den fått en
krispig yta på spisen).
Klar efter cirka 15-20 minuter i 200 grader.