Smultrontid.... & vinäger

De är små, söta och träs med fördel upp på strån. Det vackra vädret och
värmen har gjort att det på många håll lyser rött av smultron. Det är en
riktig smultronsommar.

"Ulla, min Ulla, säg får jag dig bjuda, rödaste smultron i mjölk och vin".
Så sjöng Bellman på 1700-talet. Och Ulla och alla andra bärälskare kan
glädjas. För medan blåbäret har ett bottenår, finns det rikligt
med smultron i sommar.
Smultronen blommar senare än blåbär så de slipper de värsta frostnätterna
och har klarat sig rätt bra. Liksom alla bär kräver de sol och värme
och litet regn för att trivas.
Smultronet växer helst på öppna platser med mycket ljus som ängar,
skogsgläntor och i hagar. Där är konkurrensen också mindre från
andra bärsorter. Redan nu har det kommit in flera rapporter
om rikligt med smultron.

Smultronvinäger med basilika & dragon
Ingredienser
½ liter smultron½ liter vitvinsvinäger
några kvistar färsk basilika
några kvistar färsk dragon
Lägg bären i en flaska. Slå på vinägern. Stoppa ner kryddorna och förslut.
Låt den stå på ljust ställe, gärna i ett fönster, ca 1 månad.
Låt den stå på ljust ställe, gärna i ett fönster, ca 1 månad.

Super gott till en sallad med skinka & melon... & kanske lite feta ost.
Kommentarer
Trackback