Hjortron säsong

 




Är dom inte vackra? Hjortron!!!

Jag har turen & glädjen att få hjortron i år.  Det var länge sedan som jag
åt "riktig" hjortron sylt & inte köpt.... så nu blir det till att sylta.


SYLT

1 kg hjortron (cirka 2 liter)
1 dl vatten
6 dl socker


Skölj bären. Koka en sockerlag på vatten och socker. Lägg i hjortronen,
 koka upp och låt massan sjuda i 15 minuter.


Skumma av sylten, tag av från värmen och slå upp på väl rengjorda
 burkar.


Hjortron innehåller mycket eget konserveringsämne och behöver
sällan något extra för att få god hållbarhet.





Men vad kan man göra med sylten??? Äta som den är naturligtvis...
servera till friterad camembert.... eller...


Carpaccio på älgryggbiff med hjortron

Carpaccio med Hjortron

400 gram utskuren Biff (gärna halvfryst)

Skär köttet i så tunna skivor som möjligt & pensla den med en
blandning av:

1 dl balsamvinäger
2 2 st enbär, krossade
2 2 msk honung
0.5 0.5 dl rapsolja
salt och peppar






Koka upp balsamvinäger och enbär, koka ihop tills hälften återstår.
 Låt svalna och häll i honung och rapsolja.


 Smaka av med salt och peppar. Pensla köttet med vinägretten.
 Servera med hjortron, sallad, ost och kavringskrutonger







Jag har en förkärlek till getost, men det är inte alla som tycker som
tycker om den speciella smaken.



"Dela en baugette i ca 3 cm bitar & stek dom gyllenbruna i olja, klicka
på hjortron sylt ovanpå, lägg en getost skiva på & grattinera tills osten
fått färg & börja smälta. Toppa med lite hjortron."




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0