Ny meny till Vemdalen
Konjaktsgravad rådjurs filé på smörstekt levain med löjrom, äggrula, rödlök,
gräslök samt smörstekta kantareller & syrad grädde.
... Mmmmm
Från programmet Halv åtta hos mig... i kväll & något som jag helt klart ska
prova på... kanske göra om & göra till min egen rätt i Vemdalen.
400 g rådjursfilé (eller vilt ex ren)
0.5 dl socker
0.5 dl salt
2 msk konjak
0.25 st citron, rivet skal
peppar
Tillbehör
4 st äggulor
0.5 st rödlök, finhackad
1 knippe gräslök, finhackad
0.5 l kantareller
2 dl crème fraîche
4 msk rom
4 skivor levain (surdegsbröd)
citronklyfta och dillkvist
Gravat rådjur
Blanda ihop socker, salt, peppar, citroncest och konjak i en påse.
***
Lägg i köttet och förvara i kylen minst 2 dygn, då är köttet färdiggravat.
Vänd då och då så att gravningen tränger igenom hela köttet.
Förvara gärna köttet i frysen till servering och ta upp någon timme
innan då det är lättare att skiva tunna skivor.
***
Tillbehör
Vispa crème fraîchen tills den blir hård.
Riv i lite citroncest efter smak. Förvara i kylen till servering.
Smörstek svampen.
Stek Levinbrödet i en panna med smör.
Tunnskiva rådjuret och täck brödskivan med ett tunt
lager gravat kött. Lägg en msk löjrom på mitten.
Finfördela rödlök och gräslök runt löjrommen och lägg
en vacker äggula i mitten.
Servera de stekta kantarellerna bredvid tillsammans med
en klick syrad grädde.
Garnera med en citronklyfta och en dillkvist.
A testar att grava en bit ryggbiff enligt det receptet. Det såg så himla smaskigt ut när hon serverade det på tv igår.
Hej ejmis
Gravat kött får inte någon fin färg tycker jag heller, men då får man piffa till det med något
tillbehör som gör att den ser godare ut!!! För själva smaken är gudomlig!!!
Hälsningar/Suzann