Ost, Vin & Kex




Ibland glömmer jag bort vad fruktansvärt gott det är med Ost,vin & kex.

Men i kväll blir det äntligen av. Köpte till förra helgen när jag var i
Vemdalen... men då blev det inte av, men i kväll ska jag njuta!!!





Ost och vin - Osten får vinet att sjunga, säger fransmännen. I detta finns en
 viss vetenskaplig grund. Ost innehåller proteiner, dessa lägger sig på tungan.
 Vin innehåller tanniner som smakar strävt. Proteinerna på tungan
 binder tanninerna och vinet smakar mindre strävt. Voila - miljoner fransmän,
 hundratusen ostar och lika många sorters vin kan inte ha fel.







Förslag till olika tillbehör till ostbrickan

Kex, knäckebröd eller tunnbröd.Skivad selleri. Marmelad som päronmarmelad
 eller fikonmarmelad, kvittengele eller sylt som rårörda hjortron
eller körsbärssylt är gott till ost. Moustarda är också gott (en italiensk söt röra).

Marinerad paprika, goda oliver ex. Kalamataoliver och/eller torkade tomater
Torkad frukt som dadlar, aprikoser, nektariner och plommon
Rostade nötter som mandlar, valnötter, pekan och pinjenötter.
Päron eller äpple i klyftor vända i lite citronsaft så att de inte mörknar.
 Dock är druvor och exotiska frukter mindre lyckade smakkombinationer
till ost och vin men det går såklart att äta till och ser fint ut som tillbehör.







Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0