Tryffel gormé



Jakten på det nya svarta guldet blir allt hetare för turistindustrin på Gotland.
 Det svarta guldet är en oansenlig svamp som växer under jord —
 men smakar gudomligt gott. Smakar det så kostar det — 10.000 kronor kilot.

Det vi pratar om är Tryffeln.

Den riktiga delikatessen Bourgognetryffeln växer vilt på Gotland och
 Öland. Sedan några år odlas den kommersiellt på Gotland.


 Vit tryffel från Italien


Tryffel är alltså inget som vi "vanliga" äter & när vi tex ser
leverpastej på Ica med tryffelfyllning... så är det färgad
fårticka.

Med det höga priset per kilo, så kan man ju tänka... man kanske
ska åka till Gotland & plocka Tryffel på semestern...

 Tryffelhundar



... men se det går inte så lätt. Länsstyrelsen på Gotland anser att
allemansrätten inte gäller för tryffeln eftersom
 man måste gräva för att komma åt den. Det
 krävs därför tillstånd av markägaren.

Men skulle du ha tur & komma över en bit (vilket inte är omöjligt)
så har jag ett litet recept här.





Tryffelreduktion:
2dl vitt vin
4dl grädde
2 schalottenlökar
2dl kalv- alt. hönsbuljong
lagerblad, vitpeppar
vitlök- ytterst lite
tryffel
parmesan
. Fräs finhackad schalottenlök i smör.
. Tillsätt vin grädde, buljong, vitlök och lagerblad.
. Koka av en tredjedel och avlägsna lagerblad.
. Smaka av med salt och peppar.

Vänd pastan i reduktionen innan serveringen och tillsätt riven
 tryffel (30- 50g tryffel per portion) samt parmesan (20g per portion).




Så finns det ju Choklad tryffel också... men det är en
annan historia.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0