Paprika




Paprika är en grönsak som jag tycker är bland det mest användabara
grönsak som finns.

Det kan vara rätt dyr ibland... men just nu är det extra pris i nästan alla
butiker... & framför allt på Willys just nu.




Paprika hör till arten spanskpeppar inom sorten chilipeppar. Även om
smaken varierar mellan olika sorters paprika är ju paprikan inte het
jämfört med övrig spanskpeppar. Paprika blir först grön och ändrar
 sedan färg, beroende på sort, till gul, röd, violett, brun eller svart.







Grillad/Rostad paprika är väl det man gör mest & det är så enkelt & gott.
Skär dom i bitar, olja in en plåt & strö på lite kocksalt, in i ugnen på 200 grader.
Här kan man även blanda samman rå potatis, morötter, lök & champinjoner &
då blir det mer matnyttigt till en köttbit. Smula över feta ost eller skivad Halloumi.
Det finns oändliga varianter.






Fyllda paprikor är en annan variant. Skär av ett lock & gröp ut kärnorna.
Förväll en stund i en kastrull & fyll sedan med kokt ris & stektköttfärs eller
man kan fylla dom med vad man vill. Gratinera i ugnen 220 grader en kvart.

Det som är bra med paprikor, är att när man förvällt dom eller som bilden ovan
fyllt dom med något... så går det jätte bra att frysa in.




 




Börja med att dela 4 paprikor i halvor. Ta bort kärnorna och  med lite olja.

Klipp 2 paket bacon i små bitar och knaperstek baconet i en stekpanna.
Låt droppa av på lite papper efteråt.

Blanda 500g keso med 200g färskost. Blanda sedan ner det knaperstekta
baconet, 1 strimlad purjolök, salt, peppar och 1 tsk rosmarin.

Fyll paprikahalvorna med ost-baconröran. (blir det över av röran, ha det bredvid).
Ställ halvorna i en ugnsfast form och ställ in i ugnen i 200°C,  ca 20 min. 





Visste du att Paprika är ett flicknamn?
Uttalet markeras på "iet" så det blir "Papriiiika".
Riktigt vackert namn tycker jag... & för er som väntar barn...
passa på att döpa er flicka till ett ovanligt namn.


Kommentarer
Postat av: Ilona

jättegod mat idag från skolköket, vill ha recept på ostmackorna!

2010-11-17 @ 17:17:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0