Vårens Champangne



Campagne av björksav

I går kunde vi se på "Halv åtta hos mej" att man serverade Champagne
av björksav. Nyfiken som jag är tänkte jag -vilken grej, att servera till
en god vårmiddag, med spröda ärtor & vårprimörer.

Men hur smakar den & vad kostar den?

- Det smakar som en nyhuggen vedstapel i duggregn. Med inslag av hyvelbänk,
 säger vinexperten Bengt Frithiofsson till Expressen.

 Efter åratal av experiment finns nu den jämtländske forskaren Peter Mostens
 mousserande vin "Sav" gjort på björksav på marknaden (varunummer 83631, 329 kr).



Principen är enkel: Björken lagrar näring till nästa växtperiod i sina rötter.
På våren stiger näringen som sav i stammen upp till kronan. Björken savar bara
 en kort period på våren när snön just har smält och dagstemperaturen når över
 några plusgrader. Savningen slutar tvärt när löven slår ut.

Till årets volym krävs sav från ca 200 björkar. Sav är färskvara, så fort
 vätskan lämnar stammen startar nedbrytningsprocessen.

Nästa rätt blir en kall, grön ärtsoppa spädd med björkvinet.



500 gr gröna ärtor (frysta)
1,5 dl champangne (eller vitt vin)
0,5 dl grädde
1 fin hackad scharlotten lök
1 buljong tärning (fisk eller grönsaks)

Fyll en kastrull med vatten så att dom precis täcker ärtorna.
Smula ner buljongen & ner med löken.
Koka i ca 10 minuter.
Kör med savmixern tills den är helt slät.
Tillsätt vin & grädde.
Smaka av (ev tillsätt salt/peppar)
***
Häll upp i små skålar (4 portioner)
Toppa med en klick creme fraiche & en bit rökt lax.
***
Servera med välkyld Björk Champangne


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0