Långfjösets Älgstek
I morgon kommer det middags främmande till stugan på Långfjöset.
Som nya husägare här i Vemdalen vill jag gärna välkomna dom med
något som får dom att känna sig välkommen här i Härjedalens vildmark.
Långfjösets Grytstek av Älg
med messmörs sås
1 kg älgkött av Högrev
50 cl Falcon Bayerskt öl
7-8 enbär
8 peppar korn
3 gula lökar
3 buljongtärningar eller viltfond.
Puts till köttet & lägg ner köttet i en järngryta eller kastrull.
Häll över vatten så att det täcker köttet helt.
Lägg i buljong, lök, enbär & peppar.
Låt koka på svagvärme i 2 timmar.
Vänd köttet några gånger under tiden.
Låt sedan köttet ligga kvar i ca 30 minuter i buljongen.
Tag upp & skär i tunna skivor.
Spara & sila buljongen till såsen.
Såsen
7 dl kokspad
4 msk vetemjöl
3 msk messmör
1 1/2 dl grädde
För att inte misslyckas med en sås som ska redas är det enklast
om man löser upp mjölet i smält margarin först... så det inte
bildas klumpar.
Tillsätt sedan kokspadet, grädden & sist messmör. Koka upp.
Sås som reds på vetemjöl måste koka en stund gärna i 7-8 minuter
på svag värme.
Servera med smörstekt svamp & lingon