Saffransgravad Lax
Till jul så är det nästan ett måste med gravad lax.. ändå måste jag säga att
jag är lite less på vanlig gravad lax & vaför inte då prova på en saffrans
gravad lax.. en riktig julsuccé.
1 kg laxfilé som varit fryst i minst 3 dygn
1msk fänkålsfrön (hela)
2 msk salt
4 msk socker
1 krm vitpeppar (krossad)
1 påse saffran
2 msk konjak
2 st dillkvistar
Dill & vitlöks sås
2 vitlöks klyftor
2 dl créme fraiche
1 dl turikisk yoghurt
2 msk finhackad dill
2 msk flytande honung
1 tsk fänkålsfrön (malda)
1 krm vitpeppar (nymald)
1 krm salt
1. Ta bort benen från laxfilén och lägg den på ett fat. Stöt fänkålsfröna
i mortel. Blanda salt, socker och kryddor. Rör ut saffran i konjaken.
2. Gnid in laxen med kryddblandningen på köttsidan och lite på
skinnsidan. Droppa över saffransblandningen. Strö över dillen och lägg
på plastfolie eller lägg laxen i en plastpåse. Lägg laxen i kylen ca 1 dygn.
3. Vänd laxen och grava den ytterligare 1 dygn. Skär bort skinnet och skär
laxbiten på längden. Skär den i tunna skivor.
4. Sås: Skala och finhacka vitlöksklyftorna. Blanda ihop alla ingredienser till såsen.
i mortel. Blanda salt, socker och kryddor. Rör ut saffran i konjaken.
2. Gnid in laxen med kryddblandningen på köttsidan och lite på
skinnsidan. Droppa över saffransblandningen. Strö över dillen och lägg
på plastfolie eller lägg laxen i en plastpåse. Lägg laxen i kylen ca 1 dygn.
3. Vänd laxen och grava den ytterligare 1 dygn. Skär bort skinnet och skär
laxbiten på längden. Skär den i tunna skivor.
4. Sås: Skala och finhacka vitlöksklyftorna. Blanda ihop alla ingredienser till såsen.
Kommentarer
Trackback