Saffransgravad Lax

Saffransgravad lax Receptbild - Allt om Mat


Till jul så är det nästan ett måste med gravad lax.. ändå måste jag säga att
jag är lite less på vanlig gravad lax & vaför inte då prova på en saffrans
gravad lax.. en riktig julsuccé.


1 kg laxfilé som varit fryst i minst 3 dygn
1msk fänkålsfrön (hela)
2 msk salt
4 msk socker
1 krm vitpeppar (krossad)
1 påse saffran
2 msk konjak
2 st dillkvistar


Dill & vitlöks sås

2 vitlöks klyftor
2 dl créme fraiche
1 dl turikisk yoghurt
2 msk finhackad dill
2 msk flytande honung
1 tsk fänkålsfrön (malda)
1 krm vitpeppar (nymald)
1 krm salt

1. Ta bort benen från laxfilén och lägg den på ett fat. Stöt fänkålsfröna
i mortel. Blanda salt, socker och kryddor. Rör ut saffran i konjaken.

2. Gnid in laxen med kryddblandningen på köttsidan och lite på
skinnsidan. Droppa över saffransblandningen. Strö över dillen och lägg
 på plastfolie eller lägg laxen i en plastpåse. Lägg laxen i kylen ca 1 dygn.

3. Vänd laxen och grava den ytterligare 1 dygn. Skär bort skinnet och skär
laxbiten på längden. Skär den i tunna skivor.

4. Sås: Skala och finhacka vitlöksklyftorna. Blanda ihop alla ingredienser till såsen.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0