En slatt glögg över?



Använd glögg i matlagningen om det blir en slatt kvar i flaskan efter glöggpartyt.
 Vad sägs om matjesill i glöggsås, vitglöggsmarinerade citrusfrukter med
 pepparkaksvisp eller glöggpäron? 

Matjessill i glöggsås




Glöggen blir här en härlig krydda som tar fram matjesillens sötma och syran
i crème fraichen. Gör inte en större sats än vad som beräknas gå åt per gång.


Portioner: 4

Tid: 20 minuter

1 burk skuren matjesill, 200 g

Glöggsåsen:

2 dl lätt crème fraiche
½ dl hackad gräslök
3 msk vin- eller starkvinsglögg
2 krm krossad vitpeppar
½ tsk salt
hackad rödlök till garnering

Glöggkokta päron






Portioner: 4

Tid: 60 minuter

8 små päron eller 4 stora
ca 5 dl vinglögg
3 remsor citronskal
1 kanelstång

Lägg citronskal, tunt skuret med potatisskalare, och kanelstång i en kastrull
med glöggen. Välj en kastrull där päronen står eller ligger trångt så går
 det åt mindre mängd glögg.

Skala päronen men behåll skaften. Lägg päronen i lagen.

Koka upp och låt koka några minuter om det är små päron, cirka 10 om de
 är större. Vänd gärna frukterna någon gång under tiden.
Ta kastrullen från spisen och låt päronen svalna i lagen.

Servera päronen med lite av glöggskyn skedad över och med en klick vispad
 grädde eller vaniljglass. Lägg päronen på burk och förvara i kyl om du vill
spara dem till ett senare tillfälle.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0