En slatt glögg över?
Använd glögg i matlagningen om det blir en slatt kvar i flaskan efter glöggpartyt.
Vad sägs om matjesill i glöggsås, vitglöggsmarinerade citrusfrukter med
pepparkaksvisp eller glöggpäron?
Matjessill i glöggsås
Glöggen blir här en härlig krydda som tar fram matjesillens sötma och syran
i crème fraichen. Gör inte en större sats än vad som beräknas gå åt per gång.
Portioner: 4
Tid: 20 minuter
1 burk skuren matjesill, 200 g
Glöggsåsen:
2 dl lätt crème fraiche
½ dl hackad gräslök
3 msk vin- eller starkvinsglögg
2 krm krossad vitpeppar
½ tsk salt
hackad rödlök till garnering
Glöggkokta päron
Portioner: 4
Tid: 60 minuter
8 små päron eller 4 stora
ca 5 dl vinglögg
3 remsor citronskal
1 kanelstång
Lägg citronskal, tunt skuret med potatisskalare, och kanelstång i en kastrull
med glöggen. Välj en kastrull där päronen står eller ligger trångt så går
det åt mindre mängd glögg.
Skala päronen men behåll skaften. Lägg päronen i lagen.
Koka upp och låt koka några minuter om det är små päron, cirka 10 om de
är större. Vänd gärna frukterna någon gång under tiden.
Ta kastrullen från spisen och låt päronen svalna i lagen.
Servera päronen med lite av glöggskyn skedad över och med en klick vispad
grädde eller vaniljglass. Lägg päronen på burk och förvara i kyl om du vill
spara dem till ett senare tillfälle.