Semlans dag


Tisdagen den 24 februari är det fettisdagen

Ordet Semla kommer från det Latinska ordet "Simila" & betyder fint vetemjöl.
En "normal" svensk äter 4- 5 semlor per säsong.
"Hetvägg" är när man äter semla i djuptallrik med mjölk.
Det sägs att Kung Adolf 1771 dog av en överdos just av "Hetvägg".
Så har vi Ture Svenson som älskade sina "Temlor" han som inte kunde säga S.
1996 enlig Guinness rekord bok gjordes det största semlan i sverige...
113 cm i diameter, 60 kg & med grädde & mandelmassan 134 kg.

Här kommer ett recept på minre semlor.

14 mindre semlor
25 gr jäst
75 gram smör
2.5 dl mjölk
1 krm salt
3 msk socker
1 ägg
8 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver



Knåda ihop degen & låt jäsa i 30 minuter. Rulla till små bullar & låt jäsa ytterligare 30 min.
Grädda i 225 grader i ca 8 minuter
Gröp ur bullen för fyllning, blanda urgröpt "bullmassa med:
1/2dl varm mjölk    2  dl mandelmassa
skär av locket
Fyll bullen med massan & toppa med vispgrädde
sikta med flor soker över locket.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0