Mata småfåglarna nu i vinter




Har du planer på att mata småfåglar under vintern?

Då är det dax att starta med det redan nu. Skall du lyckas med
fågelmatningen bör du starta tidigt. Då vänjer sig ”stamtruppen”
 vid att det finns mat hos dig. Vilka som ingår i stamtruppen
varierar. I villaområden och andra stadsmiljöer handlar det ofta
 om gråsparvar.





Men varför kommer det inga fåglar ibland... den frågan har jag
ställt ett antal gånger...

*Någon i grannskapet har börjat mata tidigare. 

* Det finns någon fara vid ditt fågelbord. 

* Det finns bättre mat på ett fågelbord i närheten. 

* Du matar för nära ditt fönster. 

* Fågelbordet ligger på en alltför öppen och oskyddad plats.




Bra mat att bjuda dom små kan vara:

Hampfrö
Grönfink, domherre, bofink, bergfink, gråsparv, pilfink, talgoxe, blåmes.

Solrosfrö
Grönfink, domherre, stenknäck, talgoxe, nötväcka.

Havre, brödbitar
Gulsparv, gråsparv, turkduva, ringduva.


Titti_Ullstrom_Staffan_faglar_akv_51x42cm_300.jpg


Fågelmat på tråd

500 gram kokosfett
3-5 dl fågelfrö eller blandade fröer,
till exempel solrosfrö
Ståltråd
Plastmuggar







Smält kokosfettet i ett vattenbad. Blanda i fågelfrön, det ska bli ganska
 tjockt med frön i det smälta fettet. Häll sedan upp fröblandningen i
 plastmuggar, och ställ in i frysen. Innan massan fryser helt, stick ned små
 bitar av ståltråd, tio till femton centimeter långa, i varje mugg. När
koksfettet blivit helt vitt och fröblandningen frusit, ta upp den ur muggarna
(enklast är att klippa sönder muggarna). Böj änden av varje ståltrådsbit
till en krok. Sedan är det bara att hänga upp fågelmaten i träd eller buskar,
 eller varhelst du vill ha den.




Men kom ihåg... att i vissa bostadsområden så får man faktiskt
inte mata småfåglar.... anledningarna tänker jag inte nämna för
dom är så fåniga... men ändå måste man följa vissa regler.

För er som får mata fåglarna... njut av dom små liven!!!








Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0