Fina Barnmatsburkar
Det har sina fördelar att vara nybliven farmor... ett av dom är att man får fina
burkar till sylt & malmelad i form av Barnmats burkar.
Just marmelad & "gåbortsburkar" (små presenter när man går bort) är dom små
barnmatsburkarna perfekta. En tygstuv & ett snöre så är burken presentabel!!!
SYLT
2liter bär
8,5 dl socker
1 krm natriumbensoat
2. Lägg dem i en kastrull och låt koka upp. Sjud dem under
lock i cirka 5 minuter.
3. Tillsätt socker. Rör om och låt koka upp på nytt. Koka långsamt
under lock i cirka 10 minuter.
4. Rör ut natriumbensoaten med lite varm sylt. Blanda detta sen
med övrig sylt.
5. Skumma ordentligt.
6. Häll sylten på väl rengjorda burkar.
7. Vill du att sylten ska hålla ett tag bör du paraffinera den.
Nykokt sylt kan täckas med ett lager paraffin när den är varm.
RABARBER MALMELAD
400 g rabarber i bitar
1 st vaniljstång
300 g syltsocker
1 Smält rabarbern på svag värme i en gryta tillsammans med delad vaniljstång,
15 minuter. Rör om under tiden.
2 Tillsätt syltsocker och koka kraftigt under omrörning, 2 minuter.
3 Ta upp och skrapa ur de svarta fröna ur vaniljstången ner i marmeladen.
Häll upp marmeladen i en burk. Sätt på lock och låt svalna. Servera till dinkelscones
med vispad crème fraiche och fternoon tea.
Hemmagjord marmelad är underbart. Ha den till nybakat bröd, knapriga
skorpor eller smakfulla ostar.