Rönnbärs gelé




Det blir en & annan promenad när man har hund... & nu känner man
riktigt att hösten är på väg.






Vänner & bekanta berättar hur dom hittar hur mycket kantareller som
helst, för det ska visst vara ett gott svampår... men jag tittar & söker
men finner ingenting.







Men rönnbär ser jag... överallt & vad brukar man säga om det??
Ett gott rönnbärs år är likamed massor med snö. Hmm inte vad man
önskar sig, men lika med rönnbär är också rönnbärs gelé.







När man gör rönnbärs gelé så bör dom varit med om några frostnätter..
men jag brukar frysa in dom istället & ta fram dom efter några dagar.

Man behöver inte ha i äpplen, men jag brukar det för dom har man ju
oftast också gott om & gelén blir lite mjukare i smaken då.


1 kg rönnbär
1/2 kg äpplen
9 dl socker
7,5 dl vatten


Rensa rönnbären, ta bort blomfnas och kärnhus från äpplena och skär dem
i grova bitar.

Koka i vattnet tills äpplena blivit mjuka, inte längre.


Låt rinna av i silduk 30 minuter.

Mär saften och häll upp den i gryta. Tillsätt sockret lite i taget och rör om försiktigt.

Låt koka utan omrörning i 10-15 minuter.






Gör geléprovet: Häll upp lite gelé på en kall tallrik. Dra med sked ett streck
 genom massan. Rinner den ihop igen är geleén inte klar.

Om den inte stelnar efter 20 - 25 minuters kokning får man tillsätta pektin
 enligt anvisningen på förpackningen.

Låt gelén vila några minuter och ta bort eventuellt skum.

Häll sen upp ända till kanten i små rena, heta burkar (ställ dem på 100
 grader i ugnen innan). Låt svalna och sätt sen på lock.






Kan bli till jätte fina presenter också.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0