Havre Kex
Nu när det pepparkaks tider & barnen gärna vill vara med & baka, kan man
göra en Havrekex deg till barnen. Det är lätt att baka ut & kladdar inte.
Perfekt att ta ut med pepparkaks mått & goda & nyttiga för barnen att äta.
HAVRE KEX 50 st
750 gram havregryn
1 liter mjölk
200 gram margarin (rumsvarm)
1 tsk salt
30 gram hjorthornsalt
4 dl vetemjöl
1. Lägg havregrynen i en bunke och häll på mjölken, rör om.
Ställ svalt över natten.
2. Sätt ugnen på 250 grader.
3. Klicka i det mjuka smöret i bunken med havregrynen. Rör i socker, salt
och hjorthornssalt blandat med vetemjöl. Rör om tills allt är väl blandat.
4. Mjöla bakbordet och bearbeta en bit av degen i taget med lite mjöl tills
den blir slät. Kavla ut tills degen är ca 4 mm tjock. Ta ut runda kex med
exempelvis kakmått eller en skål.
5. Lägg på mjölad plåt eller på bakplåtspapper och nagga kexen.
Grädda i 6–7 minuter. Kexen ska få en aning färg.
Naturligtvis kan man baka dessa själv oxå & då kan man ta ut måttena med baksidan av rivjärnet eller ett glas.
Lägger man ihop fem stycken & gör som på bilden. Passar det ypperligt till värdinnan
på glöggfesten. Garanterad uppskattad gåva.