Advents fika
Julens kladdkakor med glöggrädde
Snart dags att bjuda på adventsfika? (Det är ju första advent på söndag!!)
Varför inte bjuda på julens tre smaker: pepparkaka, saffran och glögg i alla
favoritbakverk: kladdkakan!
Kladdpepparkaka
100 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
2 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 msk vaniljsocker
1/2 tsk malen kanel
1/2 tsk malen ingefära
1/2 tsk malen kardemumma
1/2 tsk malen nejlika
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt.
2. Blanda samman mjöl, kakao, vaniljsocker, kanel, ingefära, kardemumma och nejlika.
Rör försiktigt ner blandningen i äggsmeten.
3. Vänd ner smöret. Häll smeten i en rund form med avtagbarform. Grädda kladdpepparkakan
i mitten av ugnen ca 9-10 minuter. Låt svalna. Sikta över kakao vid servering och
servera med glöggrädde.
Saffranskladdkaka
100 g smör
100 g vit choklad
0,5 g saffran
2 ägg
1 dl råsocker
2 tsk vaniljsocker
2 ½ dl mjöl
1. Sätt på ugnen på 200 grader. Smält smöret och smält sedan ned chokladen i bitar.
Ha sedan i saffranen.
2. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp. Sikta ned vaniljsocker och mjöl. Häll i
smör- och chokladblandningen. 3. Rör om och häll ned i lätt smörad form med avtagbara
kanter. Grädda i ca 10-12 minuter. Sikta över florsocker vid servering.
Glöggrädde
Jag hade i 1 msk glögg per dl grädde och tyckte att det blev lagom smak, men självklart
går det att anpassa efter hur mycket glögg man vill att grädden ska smaka!
Det är bäst att vispa enbart grädden först och sedan ha i glöggen när grädden
börjar bli lite hårdare.
Jag är ingen älskare av den mjuka pepparkakan, men många tycker att
den hör julen till.. så till er alla...