Advents fika

Julens kladdkakor med glöggrädde

Snart dags att bjuda på adventsfika? (Det är ju första advent på söndag!!)
 Varför inte bjuda på julens tre smaker: pepparkaka, saffran och glögg i alla
 favoritbakverk: kladdkakan!

Kladdpepparkaka
100 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
2 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 msk vaniljsocker
1/2 tsk malen kanel
1/2 tsk malen ingefära
1/2 tsk malen kardemumma
1/2 tsk malen nejlika

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt.
2. Blanda samman mjöl, kakao, vaniljsocker, kanel, ingefära, kardemumma och nejlika.
Rör försiktigt ner blandningen i äggsmeten.
3. Vänd ner smöret. Häll smeten i en rund form med avtagbarform. Grädda kladdpepparkakan
i mitten av ugnen ca 9-10 minuter. Låt svalna. Sikta över kakao vid servering och
servera med glöggrädde.





Saffranskladdkaka
100 g smör
100 g vit choklad
0,5 g saffran
2 ägg
1 dl råsocker
2 tsk vaniljsocker
2 ½ dl mjöl

1. Sätt på ugnen på 200 grader. Smält smöret och smält sedan ned chokladen i bitar.
 Ha sedan i saffranen. 
2. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp. Sikta ned vaniljsocker och mjöl. Häll i
smör- och chokladblandningen. 3. Rör om och häll ned i lätt smörad form med avtagbara
 kanter. Grädda i ca 10-12 minuter. Sikta över florsocker vid servering.



Glöggrädde
Jag hade i 1 msk glögg per dl grädde och tyckte att det blev lagom smak, men självklart
 går det att anpassa efter hur mycket glögg man vill att grädden ska smaka!

Det är bäst att vispa enbart grädden först och sedan ha i glöggen när grädden
 börjar bli lite hårdare.


Jag är ingen älskare av den mjuka pepparkakan, men många tycker att
den hör julen till.. så till er alla...





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0