Höst Äpplen i alla dess former
5 dl strösocker
2.5 dl vatten
2 dl ljus sirap
Låt sockerlagen koka tills den är 154 grader eller prova lagen genom att doppa
en träpinne i den. Smeten ska genast bli hård och glasartad runt pinnen.
Det tar ca 15-30 minuter.
När knäcken är lagom hård, ta av kastrullen från värmen och doppa försiktigt
äppelklubborna i den heta smeten. Vird äpplena i smeten så de täcks helt,
låt sedan överflödig smet rinna av. Tänk på att lagen är väldigt varm!!!
Äppel Ljus
Tryck ut med en tom ljushållare för värmeljus.. gröp ur & placera
ett nytt värmeljus i... lite rönnbär så är höstpiffet klart!!
Fyllda Höst Äpplen
8 st äpplen, valfri sort
50 g valnötter
50 g mandelmassa
0.5 tsk kanel
40 g smör, rumsvarmt
Kolasås 1 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
0.5 dl strösocker
75 g smör
(Som nötallergiker så hoppar jag detta recept... men minnen finns
vad goda dom här äpplena var)
Sätt ugnen på 175 grader. Skölj och kärna ur äpplena.
Hacka valnötterna och riv mandelmassan. Rör ihop nöthack och mandelmassa
med kanel och smör.
Smörj en ugnsfast form med smör och ställ äpplena med hålen uppåt.
Fyll hålen med nötmassan och sätt in äpplena i ugnen i 20-25 minuter. Titta till
dem efter 20 minuter, för de ska inte stå så länge att de spricker.
Koka under tiden kolasåsen. Häll grädde och sirap i en kastrull och tillsätt
socker samt smör.
Koka upp och låt sjuda under omrörning tills såsen tjocknar och blir ljusbrun.
Servera äpplena med kanelsemifreddo eller vaniljglass.