Våga välja burkmat






Färska råvaror slår burkmaten med hästlängder, men det finns faktiskt några
 alternativ där burkmaten är minst lika bra - och ibland bättre. Här får du tips
på 8 matvaror du med fördel kan köpa på burk.




Makrill i tomatsås

Makrillen är full av omega-3-fettsyror. En burk täcker faktiskt hela
 dagsbehovet av dessa hälsobringande fettsyror. Proteinerna är av hög
kvalitet och sörger både för bra mätthet och förstklassig återhämtning.
Andra goda kvaliteter är innehållet av D-vitamin som är bra för hud, hår
 och ben. Makrillen innehåller också selen som stärker immunförsvaret.







Kalamata-oliver


Du går inte miste av något som helst jämfört med färska oliver. Fördelarna är desamma;
mängder av sunda oljor och kostfibrer som främjar matsmältningen. Tänk bara
på att kaloriinnehållet är högt.




Krossade tomater

De extremt kalorifattiga tomaterna är fullproppade av immunförsvarsstärkande karotener.
Det handlar framför allt om lykopen, som är tomaternas röda färgämne som du får
 i dig i ännu större mängder än från färska tomater.






Röda kidneybönor

Bönorna är fulla med sunda ämnen. Konserveringen har ingen negativ inverkan på detta
 och du får i dig lika mycket muskeluppbyggande proteiner, energigivande
kolhydrater och matsmältningsfrämjande kostfibrer som om du gjorde dig omaket
att lägga torra bönor i blöt. Dessutom får du mineraler som järn och kalium, men
 också en del B-vitaminer.


Tonfisk i vatten

Du kan maximera både muskeluppbyggnad och mätthet genom att sätta tonfisk på
 menyn. Tonfisk är en ren proteinbomb och på bara en burk täcker du enkelt 25
 procent av dagsbehovet. Andra goda egenskaper är att den innehåller kalium,
D-vitaminer och inte minst immunförsvarsstärkande selen.

Tonfisk innehåller ibland mycket tungmetaller. Undersökningar visar dock att tonfisk på
 burk ofta innehåller färre tungmetaller än färsk tonfisk. Tonfisk på burk görs
gärna av yngre fisk som därför också har mindre gifter i kroppen, medan
de vuxna fiskarna används till biff.

Tomatpuré

Koncentratet innehåller mängder av antioxidanter som är bra för immunförsvaret.



Majs


När du har hällt av saltvattnet har du små och söta majskorn som näringsmässigt är
 på samma nivå som sina frusna kolleger. Därmed ger de matsmältningsfrämjande
kostfibrer och mängder av B-vitaminer, som bland annat sörger för att din
 ämnesomsättning fungerar som den ska.


Sparris

Sparris på burk lämpar sig ypperligt som en kalorifattig utfyllnad ibland annat soppor och
grytor. Konserveringen går dock lite ut över innehållet, men det är inte värre än att
 du ändå får i dig massor av sunda ämnen, till exempel i form av B- och C-vitaminer.







Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0