En Paj ni Aldrig har ätit!!!!
Paj är aldrig fel & bäst gillar jag den när den blivit helt kall & sedan
värmts upp lite... en bit tillen varm sommar kväll på altan...
kanske med lite vin.
Jag har en förkärlek med lingon i maten & har man inte provat på
det.. så gör det... brukar ha frysta i frysen..
Den här pajen är inte lik någon annan paj.. kul att bjuda på då.
Ingredienserna är bland annat lingon, färskpotatis, älgskav &
västerbottenost allt det goda med andra ord.
kanske med lite vin.
Jag har en förkärlek med lingon i maten & har man inte provat på
det.. så gör det... brukar ha frysta i frysen..
Den här pajen är inte lik någon annan paj.. kul att bjuda på då.
Ingredienserna är bland annat lingon, färskpotatis, älgskav &
västerbottenost allt det goda med andra ord.
Paj degen
125 g smör
3 dl mjöl
3 msk vatten
Hacka samman mjöl och smör tills smöret är fördelat. Tillsätt vattnet och
knåda ihop till en slät deg. Lägg degen svalt en stund innan du trycker ut
den i en pajform (ca 26 cm i diameter). Förgrädda pajskalet 5-10 minuter
i 200 grader.
Fyllning
6 st små förskpotatisar
5 stora champinjoner
1 liten purjolök
-
1 pkt älgskav, 240 g
-
1 vitlöksklyfta
-
3 dl riven västerbottenost
-
2 - 3 msk lingon (ex vis frysta)
... eller lingonsylt -
5 krossade enbär
-
3 ägg
-
2 dl gräddfil
-
1 dl mjölk eller grädde
-
salt och svartpeppar
-
2 tsk timjan
Koka potatisen mjuk. Låt svalna. Skölj och hacka purjolök, champinjoner
och vitlök. Fräs dem mjuka i smör i panna. Stek den frysta eller upptinade
älgskaven i het panna i smör och tillsätt salt, svartpeppar och timjan.
Blanda ihop lökröran med älgköttet. Riv osten.
Fördela potatisen i det förgräddade pajskalet, salta lite, strö över hälften
av västerbottenosten, därefter lök- och köttblandningen, 1 msk lingon
och resten av osten. Vispa ihop gräddfil, mjölk och ägg, smaka av med salt
och svartpeppar. Häll äggblandningen i formen. Strö över 1 msk lingon och
hackade enbär. Grädda nertill i ugnen ca 40 - 50 min. Pajen skall ha fin färg.
Serveras med sallad efter säsong.
Kommentarer
Trackback