En Paj ni Aldrig har ätit!!!!




Paj är aldrig fel & bäst gillar jag den när den blivit helt kall & sedan
värmts upp lite... en bit tillen varm sommar kväll på altan...
kanske med lite vin.





Jag har en förkärlek med lingon i maten & har man inte provat på
det.. så gör det... brukar ha frysta i frysen..

Den här pajen är inte lik någon annan paj.. kul att bjuda på då.
Ingredienserna är bland annat lingon, färskpotatis, älgskav &
västerbottenost allt det goda med andra ord.


Paj degen

125 g smör
3 dl mjöl
3 msk vatten

Hacka samman mjöl och smör tills smöret är fördelat. Tillsätt vattnet och
knåda ihop till en slät deg. Lägg degen svalt en stund innan du trycker ut
den i en pajform (ca 26 cm i diameter). Förgrädda pajskalet 5-10 minuter
i 200 grader.  

Fyllning

  • 6 st små förskpotatisar
  • 5 stora champinjoner
  • 1 liten purjolök
    • 1 pkt älgskav, 240 g
    • 1 vitlöksklyfta 
    •  3 dl riven västerbottenost
    • 2 - 3 msk lingon (ex vis frysta)
      ... eller lingonsylt
    • 5 krossade enbär
    • 3 ägg
    • 2 dl gräddfil
    • 1 dl mjölk eller grädde
    • salt och svartpeppar
    • 2 tsk timjan

     Koka potatisen mjuk. Låt svalna. Skölj och hacka purjolök, champinjoner
     och vitlök. Fräs dem mjuka i smör i panna. Stek den frysta eller upptinade
     älgskaven i het panna i smör och tillsätt salt, svartpeppar och timjan.
     Blanda ihop lökröran med älgköttet. Riv osten.


    Fördela potatisen i det förgräddade pajskalet, salta lite, strö över hälften
     av västerbottenosten, därefter lök- och köttblandningen, 1 msk lingon
     och resten av osten. Vispa ihop gräddfil, mjölk och ägg, smaka av med salt
    och svartpeppar. Häll äggblandningen i formen. Strö över 1 msk lingon och
     hackade enbär. Grädda nertill i ugnen ca 40 - 50 min.  Pajen skall ha fin färg.
     Serveras med sallad efter säsong.





    Kommentarer

    Kommentera inlägget här:

    Namn:
    Kom ihåg mig?

    E-postadress: (publiceras ej)

    URL/Bloggadress:

    Kommentar:

    Trackback
    RSS 2.0