Glögg tider

advent_fest Tips för en lyckad glöggkväll

Jag fullkomligt älskar decembermånad. Mörker och kyla är ganska mysigt när man
har tusen ljus som lyser upp. Dessutom är det fullsmockat med mysiga fester och
 tillställningar. Ett måste är en mysig glöggkväll.

                         

Chokladtryffel med smak av saffran och chili


Choklad tryffel med smak av saffran & chili

0,5 st chili
1 gram saffran
1,5 dl vispgrädde
1 tsk honung

1 msk råsocker
200 gram mörk choklad
25 gram smör
0,5 dl kakao


1. Hacka chilin grovt, använd även kärnorna. Koka upp grädde med
 chili, saffran, honung och råsocker. Ta från värmen och låt dra ca 10 minuter.

2. Hacka chokladen i småbitar. Koka upp grädden igen, sila och häll
över chokladen. Tillsätt smöret, blanda väl medan chokladen
 smälter. Mixa eventuellt chokladmassan med en stavmixer för att
få en slät och blank massa. Låt svalna i kylskåp.

3. Rulla kulor med handflatorna (använd gärna latexhandskar) eller
använd ett kuljärn. Eller spritsa chokladmassan i fina iskubsformer av gummi.

4. Vänd tryfflarna i kakao eller florsocker och sätt tillbaka i kylen.

Det är även fint att doppa tryfflarna i smält choklad. Beräkna ca 200 gram
choklad av bra kvalitet, smält chokladen över vattenbad eller i mikrovågsugn
på låg effekt.





* Gorgonzola-bollar
20 stycken
150 g  gorgonzola
100 g kesella
10-15 pepparkakor
Blanda gorgonzola och kesella i en skål och rör till en jämn smet.
Ställ in smeten i kylen en timme så den stelnar.
Ta ut runda kulor med en sked och rulla dem i krossade
pepparkakor. Ställ kallt tills servering.

 

 * Kaneldipp
Blanda matlagningsyoghurt (2dl) med kanel (0,5 tsk) och pressad citron
 (2 tsk). Smaka av med salt och svartpeppar. Ställ kallt.
Till den kan man ha grissini.

 




 * Pepparkakor med ädelost/grönmögelost eller Brieost

* Citrus sallad
Blanda clementiner och apelsiner, krydda lite keso med kanel eller ha den helt
 naturell. Super gott och fräsht till glöggen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0