Ogräs till lunch?
Nu kommer tiden då vi "måste" rensa ogräs.. till mångas förtret.
Men varför inte göra lite nyttigt av allt rensande?
En god "ogräs sallad" kanske?
Kirskål
De C-vitaminrika bladen som växer i princip runt varje husknut stimulerar
blodcirkulationen. De är som bäst när bladen är nykläckta och späda. Kålen
kan ätas kall i sallader eller varm i stället för spenat. Kirskål och koriander
är en ypperlig kombo.
Brännässlor
Toppa nässelsoppan med en kokt ägghalva. Naturens egen vitamineraltablett
är rik på vitamin A, kisel, kalk, järn, magnesium och kalium. Nässlor anses också
stimulera ämnesomsättningen.
Harsyra
De syrliga och C-vitaminrika bladen från harsyran passar bra som ersättare för
citron i sallader. Den syrliga smaken gör att bladen också passar att använda som
smaksättare i en uppfriskande lemonad.
Maskrosor
Gör något gott av de irriterande gula solarna som envisas med att poppa upp
över hela gräsmattan. Maskrosornas minsta blad smakar ungefär som rucola.
Lägg dem i blöt några timmar så försvinner den lite bittra smaken. Bladen är rika
på C-vitamin och antioxidanter och har använts inom folkmedicinen i flera hundra år.
De nyttiga maskrosbladen har bland annat använts för att hjälpa till att
stimulera matsmältningen.
Varför inte göra ett gott sommar vin av blommorna!
Inte lika nyttigt kanske men det blir starkt & gott...
blanda med lite sockerdricka & nya sommar drinken
är gjord!