Ogräs till lunch?


Nu kommer tiden då vi "måste" rensa ogräs.. till mångas förtret.
Men varför inte göra lite nyttigt av allt rensande?
En god "ogräs sallad" kanske?

Kirskål

 


De C-vitaminrika bladen som växer i princip runt varje husknut stimulerar
 blodcirkulationen. De är som bäst när bladen är nykläckta och späda. Kålen
 kan ätas kall i sallader eller varm i stället för spenat. Kirskål och koriander
är en ypperlig kombo.

Brännässlor


Toppa nässelsoppan med en kokt ägghalva. Naturens egen vitamineraltablett
är rik på vitamin A, kisel, kalk, järn, magnesium och kalium. Nässlor anses också
 stimulera ämnesomsättningen.

Harsyra


De syrliga och C-vitaminrika bladen från harsyran passar bra som ersättare för
citron i sallader. Den syrliga smaken gör att bladen också passar att använda som
smaksättare i en uppfriskande lemonad.

Maskrosor


Gör något gott av de irriterande gula solarna som envisas med att poppa upp
över hela gräsmattan. Maskrosornas minsta blad smakar ungefär som rucola.
Lägg dem i blöt några timmar så försvinner den lite bittra smaken. Bladen är rika
 på C-vitamin och antioxidanter och har använts inom folkmedicinen i flera hundra år.
 De nyttiga maskrosbladen har bland annat använts för att hjälpa till att
 stimulera matsmältningen.

Varför inte göra ett gott sommar vin av blommorna!
Inte lika nyttigt kanske men det blir starkt & gott...
blanda med lite sockerdricka & nya sommar drinken
är gjord!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0