Muurikka recept.



Som ni vet sedan tidigare inlägg, har jag fått glädjen att äga en Muurikka panna
som man använder ute & därför lagar maten med gasolvärme. Heeelt underbart.
Recepten är lätta att ändra eller tillägga, byt ut potatisen mot pasta eller ris,
häll över krossade tomater, vitlök eller vad man nu har hemma.


Ett enkelt recept med potatis

Förberedelser: Koka potatisen inte helt färdig och tärna i lagom stora bitar. Skär
 köttet i strimlor, dela löken i smala klyftor. Ansa och dela svamparna.

1. Bryn köttet, krydda med salt och peppar.
2. Tillsätt lök och svamp, låt det hela fräsa tills svampen tappat all vätska.
3. Lägg i potatisen och låt allt bli varmt.
4. Häll över grädde och tillsätt creme fraiche.
5. Servera direkt från muurikkan och låt er väl smakas.

Tips: Detta är en rätt där man använder det man har hemma. Tillsätt gärna bacon,
 lingon, ananas eller något annat spännande.


Tunnbröd på Muurikkan (8-10st)

Ingredienser:
25 g jäst
2 msk olja
1 msk ljus sirap
1 tsk salt
2 dl kornmjöl
2 dl rågsikt
4-5 dl vetemjöl
3 dl mjölk

Gör så här:

Värm Mjölk och olja till 37° (gör som en vanlig ”bulldeg”). Låt jäsa i ca 40 minuter.

Alternativ metod:
Blanda allt kallt, lös upp jästen i lite socker. Låt jäsa i några timmar.

1. Dela degen i 8-10 bitar.
2. Kavla ut tunna (ca 2mm) runda kakor. För att undvika blåsor vid gräddningen bör degen naggas med gaffel eller helst kavlas med kruskavel.
3. Grädda på bägge sidorna på Muurikka stekhäll.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0